Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meeste fouten op de SEH door menselijk falen

Als op de SEH onbedoeld de veiligheid van de patiënt in het gedrang komt, is bij zestig procent van de oorzaken sprake van menselijk falen.
Meeste fouten op de SEH door menselijk falen

Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en EMGO+ van VUmc in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Emergency Medicine.

Schade in de zorg
Op de SEH in ziekenhuizen loopt een substantieel aantal patiënten onbedoelde schade op door de zorg. Een kwart van deze gebeurtenissen betreft haperingen in de samenwerking tussen de SEH en andere ziekenhuisafdelingen, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL en EMGO+. De meeste basisoorzaken blijken te liggen bij menselijk falen (60%), gevolgd door organisatorische (25%) en technische (11%) oorzaken. Bijna de helft van alle oorzaken is toe te schrijven aan afdelingen buiten de SEH, zoals het laboratorium. De bevindingen van de onderzoekers kunnen richting geven aan onderzoek en interventies om de patiëntveiligheid te verbeteren.

Meldingen van fouten
Het onderzoek is verricht op de SEH in tien Nederlandse ziekenhuizen gedurende een periode van acht tot veertien weken. Medewerkers op de afdelingen werd gevraagd onbedoelde gebeurtenissen te melden, welke werden gedefinieerd als alle onbedoelde incidenten die de patiënt hebben geschaad of zouden kunnen schaden. Meldingen van onbedoelde gebeurtenissen zijn internationaal relevant voor zorgverleners en beleidsmakers in de spoedzorg, als middel om de veiligheid in kaart te brengen en te kunnen verbeteren. In totaal werden 522 onbedoelde gebeurtenissen gerapporteerd, waarvan meer dan de helft consequenties had voor de patiënt.

Veiligheidsprogramma
Mede op basis van recente patiëntveiligheidsonderzoeken loopt sinds januari 2008 in de ziekenhuizen in Nederland het veiligheidsprogramma ‘Voorkom schade, werk veilig’. Het programma is geïnitieerd door de brancheorganisaties van verpleegkundigen, medisch specialisten en ziekenhuizen. Onderdeel van dit programma is het melden van onbedoelde gebeurtenissen (Veilig Incident Melden). Tevens zijn tien inhoudelijke thema’s vastgesteld waarop veel winst te behalen is bij het terugdringen van onbedoelde vermijdbare schade in ziekenhuizen, waaronder vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt, medicatieverificatie en verwisseling van en bij patiënten.

Nivel
Door: redactie Nursing

‘Problemen personeelstekorten niet alleen op SEH’
Patiënt moet te lang wachten op trombolyse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.