Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meeste verzorgenden stellen seksvraag niet

Meer dan de helft van de verzorgenden en verpleegkundigen informeert nooit naar de seksuele gezondheid van cliënten.
00000seks.jpg

Dit blijkt uit peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) onder 350 verzorgenden en verpleegkundigen. Van de verzorgenden geeft 68% aan dat zij niet weten of er bij hun werkgever een seksualiteitsbeleid is en 22% dat het er niet is. 67% vindt dat de seksuele gezondheid van hun cliënt een onderdeel van hun  vak is. De beroepsvereniging deed de peiling in het kader van een themanummer over seksualiteit bij ouderen. 

Hoe maak je seksualiteit met je cliënt bespreekbaar? Klik hier voor tips

75 % van de verpleegkundigen en verzorgenden zegt weleens te maken te hebben met de seksuele behoeftes van een patiënt. V&VN vindt het daarom belangrijk dat seksualiteit bespreekbaar wordt. ‘Het kan niet zo zijn dat seksualiteit op de drempel van het ziekenhuis, verpleeghuis of thuiszorg ophoudt te bestaan’, aldus de beroepsvereniging.

Kijktip: in de documentaire ’69: liefde, seks, senior’ vertellen ouderen openhartig over hun seksleven. Bekijk docu

Waarom verzorgenden seksualiteit dan niet bespreekbaar maken, komt onder andere omdat ze bang zijn om privacyregels te overschrijden, aldus verpleeghuisosycholoog Nathalie Huitema: ‘Maar ook cliënten vinden het lastig om erover te beginnen. Dan zit je in een impasse waar je moeilijk uit komt.’ Ook weten verzorgenden soms niet dat ouderen een seksueel actief leven leiden. Huitema: ‘Ik kom nog steeds verzorgenden tegen, vooral onder jongeren, die denken dat het na je veertigste allemaal voorbij is. Terwijl dat helemaal niet klopt. In principe verandert er niks in het seksleven als je ouder wordt. De frequentie neemt misschien wat af, maar de behoefte blijft.’ Huitema bedacht een Sekskoffer waarmee verzorgenden het gesprek over seksualiteit kunnen openen.

Lees ook: verzorgenden kunnen condooms beschikbaar stellen voor bewoners

Het Nationaal Zorgcollege en RutgersWPF ontwikkelde een scholingsmap voor seksualiteit in de zorg. Klik hier om deze te lezen

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.