Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldcode huiselijk geweld weinig gebruikt in thuiszorg

In thuiszorginstellingen wordt weinig gebruik gemaakt van de meldcodes huiselijk geweld en kindermishandeling. In slechts 23 procent van de thuiszorginstellingen zijn verpleegkundigen en verzorgenden geschoold in het gebruik van de meldcodes.
Meldcode huiselijk geweld weinig gebruikt in thuiszorg
Foto: ANP

Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor Gezondheidszorg, dat zij in 2012 uitvoerden in vijftien zorgsectoren.

Meldcode

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling wordt het minst gebruikt in particuliere klinieken, logopedisten, thuiszorginstellingen en fysiotherapeuten. De meeste sectoren gaven aan de meldcode(s) nog in 2012 of in 2013 te gaan gebruiken. In het Gezondheidscentrum voor asielzoekers en bij de GGD is de meldcode wel goed geïmplementeerd.

Scholing

De scholing van medewerkers voor het gebruik van de codes is nog lang niet overal op orde. De meeste instellingen verwachten wel dat dit in de loop van 2012 en 2013 verbetert. Volgens de IGZ is de noodzaak om al het personeel met direct patiënt/cliëntcontact te scholen voor het werken met de meldcodes nog niet overal goed doorgedrongen.

Meldcode wettelijk verplicht

Sinds 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling (wet meldcode) van kracht. De wet verplicht onder meer de gezondheidszorg over een meldcode te beschikken ter ondersteuning bij het adequaat handelen bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS vindt het teleurstellend dat de meldcode nog zo weinig wordt gebruikt. Wel wijst hij erop dat er ten tijde van het onderzoek nog geen wettelijke plicht bestond om over een meldcode te beschikken. ‘Het rapport maakt echter duidelijk dat er ook instellingen en zelfstandigen zijn die nog geen concrete plannen hebben om de meldcode in te voeren. Het is dan ook terecht dat de IGZ bij hun eerstvolgende inspecties in 2014 direct overgaat tot handhaving’, aldus Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.