Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Meldcode ouderenmishandeling komt na de zomer’

De meldcode huiselijk geweld voor verpleegkundigen en verzorgenden is uitgesteld tot na de zomer.
'Meldcode ouderenmishandeling komt na de zomer'

 

Dit meldt Monique Verkerk van beroepsvereniging V&VN. De meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld stond eigenlijk gepland voor deze zomer, maar moet nog over verschillende schijven voor het werkelijk voor de praktijk kan worden gebruikt. In de meldcode staat wat verpleegkundigen en verzorgenden moeten doen bij een vermoeden van huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling en ouderenmishandeling. V&VN: ‘Het is belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden vanuit hun eigen beroepsverantwoordelijkheid een regeling opstellen. Zeker omdat er steeds meer verpleegkundigen en verzorgenden als zelfstandige werkzaam zijn.’

Ouderenmishandeling
Vandaag, 15 juni 2010, is het de Internationale Dag tegen mishandeling van Ouderen. Ongeveer 200.000 ouderen worden jaarlijks in Nederland mishandeld, laat ouderenorganisatie ANBO op haar website weten. Volgens de ouderenorganisatie zijn dit alleen maar de gevallen waarvan melding wordt gemaakt. ANBO vreest op basis van ‘signalen uit het veld’ dat het werkelijke aantal mishandelingen nog vele malen hoger ligt.

Psychische mishandeling
‘Onder ouderenmishandeling verstaan we elke vorm van mishandeling van een oudere die door een bekende begaan wordt,’ vertelt Gerda Krediet in een artikel in Nursing. Gerda Krediet is auteur van het boek Ouderenmishandeling. ‘Psychische mishandeling, diefstal of financiele uitbuiting komt vaker voor dan het werkelijke fysieke mishandelen van een oudere,’ licht zij toe.

Niet-pluis gevoel
Naar ouderenmishandeling hoef je als verpleegkundige niet te zoeken. Je merkt het als het zich voordoet, vaak aan je eigen ‘niet-pluis gevoel’. Belangrijk is de oudere goed te observeren en goed te luisteren naar wat hij zegt. ‘Let vooral op het non-verbale gedrag,’ aldus Krediet. ‘Is hij te agressief of juist heel passief, of reageert hij heel emotioneel terwijl dat niet past bij de situatie? Wees dan alert.’ Mishandeling van een oudere komt vaak pas aan het licht wanneer het uit de hand loopt. Tot die tijd is het een verborgen probleem. Belangrijk is ien ieder geval dat je goed signaleert en registreert. Dreigt het uit de hand te lopen, dan kun je het beste contact op nemen met het Meldpunt Ouderenmishandeling.

Andere signalen die kunnen wijzen op ouderenmishandeling
– Ook de uiterlijke verzorging van een oudere is een punt waar je als verpleegkundige op moet letten, wanneer je denkt dat er iets mis is.
– Hoe eet hij? Verliest hij gewicht?
– Gaat hij nog naar de kapper, pedicure, huisarts en tandarts?
– En zijn er opvallende dingen in de omgeving? Wordt er nog schoongemaakt, geventileerd, verwarmd?
–  Is er eten in huis en wie maakt het klaar?
– Hoe zit het met de financien?’ Is er een zaakwaarnemer, iemand die gemachtigd is om de financiele zaken waar te nemen?

Waar meld je ouderenmishandeling
Ouderenmishandeling meld je bij een Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) in de dichtstbijzijnde gemeente. Voor adressen zie www.huiselijkgeweld.nl

Door: redactie Nursing

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.