Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Meldingsplicht uitbraak werkt averechts’

Een meldingsplicht voor resistente bacteriën zal een averechts effect hebben. Daarvoor waarschuwt hoogleraar microbiologie Marc Bonten in NRC Handelsblad.
'Meldingsplicht uitbraak werkt averechts'

Begin deze week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opgeroepen tot een meldingsplicht. Aanleiding is de uitbraak van de multiresistente Klebsiellabacterie in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Ook GGD Nederland wil dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen voortaan verplicht uitbraken van gevaarlijke, resistente bacteriën melden bij de overheid.

Meldingsbereidheid neemt af
Maar hoogleraar microbiologie Marc Bonten, die als supervisor is aangesteld bij het Maasstad Ziekenhuis, waarschuwt dat de meldingsbereidheid bij ziekenhuizen zal afnemen als het resultaat direct in de openbaarheid komt. Ziekenhuizen zullen zich dan juist inspannen om een uitbraak geheim te houden. Het bewijs daarvoor is de gang van zaken in Amerikaanse ziekenhuizen. Nadat er een meldingsplicht gold voor enkele veel voorkomende infecties, bleken deze ineens niet meer voor te komen.

Oplossing
Verder vraagt Bonten zich af wat er na een melding gebeurt. Wie neemt de regie: de GGD of het RIVM? Geen van beide beschikt over voldoende expertise. Die is er wel in Nederlandse ziekenhuizen. In het delen van die expertise ligt de oplossing, aldus Bonten.

Lees al het nieuws over het Maasstad Ziekenhuis in het dossier.

Gerelateerd:
‘Niet achteroverleunen na uitbraak infectieziekte’
– ‘Spreek verpleegkundige aan op handen wassen’
Ziekenhuispersoneel meldt misstanden niet altijd

Door: redactie Nursing

3 REACTIES

  1. Onze tip aan de heer Bonten, Lees het boek ‘Onder zeil’ van Matthijs Buikema, waarin juist openheid tot succes leidt.
    In september 2008 werden zeven patiënten in het Rotterdamse Havenziekenhuis ziek na een relatief eenvoudige ingreep. Al snel werd duidelijk dat de patiënten geïnfecteerd waren door een vervuild narcosemiddel. De toestand van een van hen, de Rotterdamse architect Wytze Patijn, was wekenlang kritiek. In ‘Onder zeil’ reconstrueert journalist Matthijs Buikema hoe dit kon gebeuren en wat de impact van die medische fout was. Niet alleen op de patiënt en zijn familie, maar ook op de zorgverleners en het ziekenhuis.

  2. Lees alle reacties
  3. Ja hoor Bonten, de zorg is zelf in staat misstanden te voorkomen, signaleren en evt. bestraffen.
    Wellicht de laatste 30 jaar geslapen? In ieder geval heeft Bonten niet in de echte wereld rondgelopen.
    Tientallen doden alleen al in één ziekenhuis, maar Bonten vindt dat hetzelfde personeel dat de kantjes eraf loopt, wèl in staat is zichzelf aan te pakken. Wat een naïeve typische wetenschapper. Kom dat lab eens uit Bonten!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.