Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldingsplicht uitbraak werkt averechts

Een meldingsplicht voor resistente bacteriën zal een averechts effect hebben. Daarvoor waarschuwt hoogleraar microbiologie Marc Bonten in NRC Handelsblad.

Begin deze week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opgeroepen tot een meldingsplicht. Aanleiding is de uitbraak van de multiresistente Klebsiellabacterie in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Ook GGD Nederland wil dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen voortaan verplicht uitbraken van gevaarlijke, resistente bacteriën melden bij de overheid.

 

Meldingsbereidheid neemt af
Maar hoogleraar microbiologie Marc Bonten, die als supervisor is aangesteld bij het Maasstad Ziekenhuis, waarschuwt dat de meldingsbereidheid bij ziekenhuizen zal afnemen als het resultaat direct in de openbaarheid komt. Ziekenhuizen zullen zich dan juist inspannen om een uitbraak geheim te houden. Het bewijs daarvoor is de gang van zaken in Amerikaanse ziekenhuizen. Nadat er een meldingsplicht gold voor enkele veel voorkomende infecties, bleken deze ineens niet meer voor te komen.

 

Oplossing
Verder vraagt Bonten zich af wat er na een melding gebeurt. Wie neemt de regie: de GGD of het RIVM? Geen van beide beschikt over voldoende expertise. Die is er wel in Nederlandse ziekenhuizen. In het delen van die expertise ligt de oplossing, aldus Bonten.

 

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.