Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt stagemisbruik: eindrapport gepubliceerd, FNV wil ‘structurele oplossingen’

De meldingen die binnenkwamen bij het meldpunt stagemisbruik zorgden voor veel beroering onder verpleegkundigen, ook op de sociale kanalen van Nursing. Nu de definitieve conclusies bekend zijn moeten werkgevers en onderwijsinstellingen snel met oplossingen komen tegen de hoge uitval, vindt vakbond FNV.
Foto: Arno Massee

Over het meldpunt stagemisbruik en over hoe je stagiaires kunt koesteren schreef Nursing de afgelopen maanden diverse artikelen. Lees ze terug in dit handige overzicht.

Definitieve cijfers

In de 2 maanden dat het meldpunt stagemisbruik open was zijn 2.045 meldingen binnengekomen bij FNV, van stagiairs, leerlingen en al afgestudeerde zorgverleners. Bijna 6 op de 10 is werkzaam of loopt/liep stage in de VVT, 13% in een ziekenhuis.

Van alle leerlingen en stagiairs die een melding deden, ruim 1.583, zegt ongeveer 15% gestopt te zijn met de opleiding. Nog eens 41% overweegt te gaan stoppen.

Verreweg de meeste meldingen, 80%, gaan over ingezet worden als volledige werknemer. Ook onvoldoende begeleiding was voor de meesten een reden om te melden.

Niet-bekwaam

Een derde van de melders zegt dat studenten verpleegkunde soms niet-bekwame handelingen moeten verrichten. Zo schrijft Maria dat ze tijdens haar stage in de thuiszorg ook werd ingezet voor complexe wondzorg, katheteriseren, sondevoeding en opiaten.

‘Niemand om op terug te vallen’

‘Ik heb de vraag een keer gesteld, wat als het me niet lukt? Op wie kan ik dan terugvallen? Hierop was het antwoord dat het me wel zou lukken en als dat niet zo was, dan was ik niet bekwaam genoeg om mijn stage te halen’, schrijft Maria.

‘Geen toezicht op sondevoeding’

Hans moest als leerling in het ziekenhuis net als andere leerlingen sondevoeding geven, zonder dat ze daarop getoetst waren. Als gevolg hadden meerdere patiënten een
maagzweer ontwikkeld, schrijft hij. ‘Er was namelijk geen toezicht en zo had niemand gezien dat wij, de leerlingen, de hoofdsteunen niet hoger hebben gezet tijdens deze handeling. Niemand had ons verteld dat dat moest.’

‘Voorkom nog hogere uitstroom’

Bestuurder FNV Zorg en Welzijn Cor de Beurs hoopt dat de conclusies uit het rapport partijen bewuster maken van de problemen op de stageplaatsen. ‘Werkgevers en onderwijsinstellingen moeten als verantwoordelijke partijen snel tot structurele oplossingen komen, om nog hogere uitstroom te voorkomen.’

Lees hier het rapport Meldpunt stagemisbruik in Zorg & Welzijn

Hoe bind je een jonge, talentvolle verpleegkundige wel aan je afdeling? Nursing verzamelt via Instagram praktische adviezen voor een volgend artikel, dus deel ook jouw tips over het goed begeleiden van stagiaires en leerlingen. Blogger Hugo gaf in zijn nieuwste blog al een scherpe voorzet: ‘Een beetje interesse doet wonderen’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.