Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met Alzheimer kunnen wél dingen bijleren

Het idee dat Alzheimerpatiënten niets meer kunnen leren, klopt niet. Het bewuste leren mag dan zijn verdwenen, het automatisch leren blijft nog lang intact.

Dit blijkt uit onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De wetenschappers onderzochten hoe mensen een route onthouden. Bij ruimtelijke oriëntatie en het herkennen van objecten die bij belangrijke punten langs een route staan, worden in de hersenen juist gebieden actief die bij mensen met Alzheimer minder goed werken. Maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat dit niet waar is.

Experiment
Onderzoekers leidden een aantal Alzheimerpatiënten en gezonde proefpersonen rond in een virtueel museum. Aan hen werd gevraagd goed op de route te letten. Op belangrijke punten (landmarks) stonden voorwerpen, maar ook op andere plekken waren objecten te zien die ze hardop moesten zeggen en moesten proberen te onthouden. Een deel van de voorwerpen was speelgoed.

Verrassend
De Alzheimerpatiënten konden de route niet goed onthouden als ze bewust op moesten letten. Maar toen ze door het museum moesten dwalen, onthielden ze de voorwerpen op belangrijke punten (landmarks) juist wel heel goed. ‘Het vermogen om de ankerpunten op de route te herkennen was bij deze Alzheimerpatiënten nog intact’, zegt hoogleraar neuropsychologie Roy Kessels.

Verdwalen
‘Kennelijk is het onthouden van je route een heel basaal geheugensysteem, dat intact blijft ook al zijn de hersengebieden voor bewust leren en onthouden aangetast. Dat ze toch verdwalen lijkt meer te maken te hebben met feit dat ze bij een dagelijkse route op veel dingen tegelijk moet letten’, aldus Kessels. Volgens de onderzoekers kunnen Alzheimerpatiënten nog altijd automatisch en onbewust dingen leren. ‘En dat biedt aanknopingspunten voor therapie’, laat Kessels weten. Kijk voor meer info op www.opnieuwgeleerdoudgedaan.nl

 

Bron: Radboud Universiteit

Auteur: Redactie TVVonline

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.