Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Met VIG diploma ben je niet bevoegd om aantal voorbehouden handelingen uit te voeren’

De Wet BIG maakt onderscheid tussen deskundigheid en bekwaamheid. Deze begrippen zorgen geregeld verwarring onder verzorgenden.
'Met VIG diploma ben je niet bevoegd om aantal voorbehouden handelingen uit te voeren'

Dit zegt Sietske Posthuma, docente verpleegkunde ROC TOP in de nieuwste Tijdschrift voor Verzorgenden. ‘Veel verzorgenden –en zeker niet alleen leerlingen- denken dat als ze hun diploma eenmaal op zak hebben, ze bevoegd zijn om een aantal voorbehouden handelingen uit te voeren. Zoals het inbrengen van een maagsonde. De voorbehouden handelingen vallen dan wel onder je deskundigheidsgebied en horen inmiskenbaar bij het beroep verzorgende, maar dat wil niet zeggen dat je per se bevoegd bent.’

Volgens Posthuma moeten hiervoor nog aan een aantal criteria worden voldaan: ‘Je moet bijvoorbeeld een opdracht hebben gekregen van een zelfstandig bevoegde, meestal een arts, en je moet jezelf bekwaam achten. Dit laatste heeft te maken met recente ervaring. Je moet steeds zelf beslissen of je inderdaad bekwaam bent om bijvoorbeeld te injecteren. Als je twijfelt omdat het bijvoorbeeld lang geleden is dat je deze handeling hebt uitgevoerd, kun je de opdracht beter teruggeven.’

Test hier je kennis over de Wet BIG in de kennisquiz voor verzorgenden.

In de nieuwste Tijdschrift voor Verzorgenden wordt in een klinische les uitgebreid aandacht besteed aan de Wet BIG en wat dit als verzorgende voor jou betekent.

Klik hier voor een abonnement op Tijdschrift voor Verzorgenden

3 REACTIES

 1. Als je een handeling vaker op stage/werk leer plek hebt gedaan wil niet zeggen dat je bevoegd of bekwaam bent om die handeling daadwerkelijk uit te voeren.
  Een stage maakt je niet bevoegd om een voorbehouden handeling uit te voeren.
  Bepaal jij dan zelf of je bekwaam bent??
  Over welke handelingen hebben we het hier eigenlijk over??

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind zelf wat je vaker op stage of je werk leer plek gedaan hebt.. Dat je dat mag uitvoeren. Maar ook hoe jij jezelf voelt over een handeling verantwoordelijk of niet. Ik ben nu zelf bezig met veel handelingen omdat die wel het meeste voorkomen in mijn toekomstige beroep later. Ik voel me na mijn stage ook bevoegd en bekwaam genoeg om juist die handelingen te doen.

 4. Ik vraag me af of het criterium ‘je bekwaam achten’wel geschikt/juist is
  Heel wat mensen achten zichzelf tot heel veel in staat, maar de bekwaamheid laat het nog wel een behoorlijk af weten.
  Je moet bekwaam zijn.
  Bekwaam is bevoegd en dat betekent dat die bekwaamheid gecontroleerd is.
  Je moet het dus goed kunnen doén en niet alleen maar denken dat je het kunt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.