Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Metformine in buitenland verontreinigd: in Nederland wel blijven gebruiken

Zwitserland en Singapore hebben in enkele metformine-tabletten een lichte verontreiniging met NDMA aangetroffen. Op dit moment wordt dit ook in Nederland onderzocht. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
metformine

‘Ons advies is om metformine te blijven gebruiken. De risico’s van stoppen met deze medicijnen zijn groter dan de mogelijke effecten van de kleine hoeveelheden NDMA die in Singapore en Zwitserland zijn waargenomen,’ stelt prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG.

Resultaten onderzoek in januari verwacht

Op dit moment wordt volgens het CBR in Nederland en in Europees verband onderzoek gedaan naar deze mogelijke verontreiniging in metformine-tabletten. Bij het Nederlandse onderzoek zijn de IGJ, het CBG, het RIVM en de handelsvergunninghouders betrokken. De resultaten van dit onderzoek worden uiterlijk in januari 2020 verwacht. Tot die tijd wordt patiënten geadviseerd om niet te stoppen met het gebruiken van metformine.

Antihypertensiva eerder teruggeroepen

De afgelopen 2 jaar riep het RIVM geneesmiddelen terug. In 2018 antihypertensiva met valsartan en in 2019 antihypertensiva met losartan. Inmiddels is gebleken dat in maagzuurremmers met de werkzame stof ranitidine ook een verontreiniging aanwezig is. Het Europese medicijnagentschap (EMA) wil nu richtlijnen voor het vermijden van de aanwezigheid van nitrosamines in medicijnen, meldt het CBG.

Argumenten voor blijven innemen metformine

Stel dat patiënten aan je vragen of het verstandig is om te stoppen met metformine, dan zijn dit argumenten om door te gaan:

  • Metformine is een effectief middel dat de bloedglucose onder controle houdt
  • Blijf metformine dus gebruiken om de diabetes onder controle te houden
  • Stoppen met metformine kan leiden tot hoge glucosewaarden; op hun beurt kunnen die leiden tot dorst, slaperigheid en verstoord zicht
  • Lange termijn complicaties zijn hart- en zenuwklachten, nierschade, oogproblemen en beschadiging van de voet (amputatie)

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.