Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Methodisch werken helpt bij rekenen

Berekeningen maken voor toediening van medicatie blijft moeilijk. Ga daarom methodisch te werk.

De verantwoordelijkheid bij medicatietoediening is erg groot en het voorschrijfgedrag van artsen is verre van gelijk. Ook zijn de vermeldingen op de verpakkingen niet hetzelfde en verschillen de methodes van toediening. Daarom is het belangrijk methodisch te werk te gaan. Hoe doe je dat?

1. De arts moet zijn recept schrijven in doses vaste stof (milligram, microgram, etc.) en niet in verpakkingen (ampul, flacon, etc.).
2. De verpleegkundige controleert welke dosis vaste stof aanwezig is in de verpakking.
3. De verpleegkundige gaat na op welke manier het geneesmiddel toegediend moet worden (via voorschrift, protocol, richtlijnen producent).
4. De verpleegkundige volgt de richtlijnen wat betreft de frequentie en de duur van toediening.
5. Bij twijfel informeert de verpleegkundige zich via arts, apotheker of protocollen.

Oplossing
De problemen doen zich vooral voor bij geneesmiddelen in oplossing. Omdat de toediening van deze medicatie in volumes gebeurt, neem je de dosis vaste stof die zich in één ml bevindt als uitgangspunt. Verder moet je de vaste afspraken in de geneesmiddelenindustrie kennen, bijvoorbeeld dat een 1% oplossing betekent 1 gram vaste stof opgelost in 100 ml vloeistof. Handig is de volgende regel: 1 % = 1 g/100 ml = 10 mg/ml.

Nog meer rekentips
– Oefen regelmatig rekensommen.
– Ga op een drukke en hectische afdeling in een rustige ruimte zitten om berekeningen te maken.
– Laat bij het controleren van de medicatie een collega de medicatieoplossing narekenen. Kijk dan pas of jullie antwoorden overeen komen.
– Hanteer de regel: 1 % = 1 g/100 ml = 10 mg/ml.
– Stel dat je een rekentoets moet doen: maak dat feit niet te beladen: het hoort nu eenmaal bij je werk en je zult na enig oefenen vast wel slagen.

Met dank aan: René Tytgat uit Brugge, lid van de Technische Commissie Verpleegkunde, adviserend orgaan voor het Ministerie van Volksgezondheid België.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.