Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Migraine onder controle via onlinetraining

Zelf migraine te lijf gaan. Dat is het doel van een nieuwe onlinetraining, opgezet door psychologen aan de Universiteit Utrecht.

De zogenoemde zelfmanagementtraining richt zich op de periode vóór een aanval om zo de aanval te verzachten of zelfs te voorkomen. De training is laagdrempelig en wordt geheel in eigen tijd en ruimte gevolgd via www.MyMigraine.nl. Uit eerder onderzoek, waarbij de training als groepstraining is aangeboden, bleek dat bij 35% van de deelnemers het aantal aanvallen met minimaal de helft afnam.

 

Handvatten 

In het huidige onderzoek is gekozen voor een individuele aanpak: de begeleiding is minimaal. De patiënt doorloopt zelf de onlinecursus aan de hand van informatie, oefeningen en video’s van voorbeeldpatiënten.  De kern van zelfmanagement is dat de patiënt een actieve rol speelt in omgaan met de eigen aandoening. Bij migraine houdt dit in dat de patiënt inzicht krijgt in het verloop van een migraineaanval en handvatten verwerft om de naderende aanval te beïnvloeden.

 

Ontspanningsoefeningen 

In de cursus MyMigraine wordt hiertoe allereerst ingegaan op symptomen en uitlokkers die de hoofdpijn voorgaan. Vervolgens leert men in te grijpen op de beginnende aanval door onder andere ontspanningsoefeningen toe te passen en te letten op leef- en denkgewoontes. Dit vergroot de zelfredzaamheid en zorgt ervoor dat de patiënt meer controle ervaart over de migraine. De Utrechtse onderzoekers zijn nog op zoek naar deelnemers. Omdat de training in de onderzoeksfase verkeert, is deelname hieraan kosteloos. Lees hier wie voor de training in aanmerking komt.

 

Redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.