Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mijn diabetespatiënt wil medicatie pas na zonsondergang nemen’

Vraag: Mijn cliënt in de thuiszorg heeft diabetes 2 en wil tijdens de ramadan de medicijnen pas na zonsondergang nemen. Dat kan toch niet? En hoe overtuig ik mijn cliënt hiervan?
ramadan.jpg

Sietske Posthuma, docent ROC Top: ‘Medicijnen later innemen kan misschien wel, maar dit vraagt tijdig overleg met de huisarts en/of apotheek over de medicatie. De cliënt kan wellicht een aangepast innameschema van tabletten krijgen. Of andere insuline, die langer werkt. Ook kan hij advies krijgen over extra controles van de bloedsuiker. Diabetespatiënten die meedoen aan de ramadan, lopen kans dat hun bloedsuiker ontregeld raakt door veranderingen in het dagritme, het aantal maaltijden en het vette, zoete eten. Het is belangrijk dat ze ook tijdig overleggen met huisarts, apotheker of diëtist over het aanpassen van de maaltijden. De Koran geeft trouwens aan dat chronisch zieken die een paar keer per dag medicijnen moeten gebruiken definitief vrijstelling hebben van het vasten. Als zorgverlener kan je de cliënt daar natuurlijk ook op wijzen.’

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.