Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mijn patiënt gebruikt Onglyza®: wat nu?

Deze week berichtten verschillende media over het het diabetesmedicijn saxagliptine (Onglyza®). Aanleiding was het advies van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om een waarschuwing op te nemen in de bijsluiter van saxagliptine vanwege een mogelijk verhoogd risico op hartfalen. Nursing zet alle adviezen op een rij.
Mijn patiënt gebruikt Onglyza®: wat nu?

Hartpatiënten Nederland:

Hartpatiënten Nederland waarschuwde deze week mensen die het medicijn Onglyza® gebruiken, zo snel mogelijk in overleg met hun arts te bespreken of ze kunnen stoppen met het middel. Het slikken van deze zogeheten DPP-4-remmer zou volgens de belangenclub het risico op hartfalen en zelfs de kans op overlijden vergroten.

AstraZeneca:

AstraZeneca noemt de waarschuwing van Hartpatiënten Nederland ongenuanceerd. ‘Het bericht veroorzaakt onnodig onrust. We hebben al veel bezorgde vragen gekregen van patiënten die dit middel gebruiken’, zegt de woordvoerster. Volgens AstraZeneca kunnen patiënten het geneesmiddel gewoon blijven gebruiken.

NHG:

De NHG-Standaard Diabetes mellitus ontraadt het gebruik van DPP4-remmers als eerste keus therapie vanwege het ontbreken van bewijs voor effectiviteit op (diabetes gerelateerde) mortaliteit en morbiditeit en het ontbreken van bewijs voor veiligheid. Eerste stap in de medicamenteuze behandeling van diabetes mellitus volgens de NHG-Standaard is metformine, gevolgd door een sulfonylureumderivaat zoals gliclazide mga.

Diabetesvereniging Nederland:

‘In Nederland schrijven diabeteszorgverleners DPP4-remmers sowieso al terughoudend voor. Zij maken de afweging of gebruik noodzakelijk is en nemen daarbij ook mogelijke nadelige bijwerkingen in acht. Uiteraard bespreekt de arts dit met de patiënt en informeert deze over de voor- en nadelen, zodat een zorgvuldig gewogen besluit kan worden genomen. In juni worden de resultaten verwacht van een studie die dieper ingaat op het effect van DPP4-remmers op hartfalen.’

College ter beoordeling geneesmiddelen (CTBG):

In Europa is deze informatie al in 2014 beoordeeld en aan de productinformatie voor arts en apotheker (SmPC) en de bijsluiter toegevoegd. In de aanvullende analyse concludeert de FDA nu dat er mogelijk een verhoging van het risico op sterfte is. Bij de eerdere beoordeling van de data van de SAVOR studie werd weliswaar ook een kleine toename gezien, maar deze werd niet als significant beoordeeld; het gaf geen aanleiding om in actie te komen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onderzoekt samen met het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) wat deze aanvullende analyse van de FDA precies betekent en of er consequenties aan verbonden moeten worden. In mei zal op initiatief van het CBG deze zaak ook in het Europese geneesmiddelenbewakingscomité (PRAC) besproken worden. In de SAVOR studie werden werkzaamheid en veiligheid op hart en vaten (cardiovasculaire effecten) van saxagliptine onderzocht onder ruim 16.000 patiënten met type 2-diabetes. Patiënten wordt afgeraden om op eigen initiatief te stoppen met het gebruik van dit geneesmiddel. Als patiënten desondanks ongerust zijn, dan kun je hem het best aanraden het gebruik ervan te bespreken met zijn behandelend arts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.