Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder afwijkingen neonaten door zorgprogramma

Neonaten hebben minder ernstige afwijkingen als hersenbloedingen en zuurstoftekort als ze volgens het NIDCAP zorgprogramma verzorgd worden.

Dat is de conclusie van onderzoekster Joke Wielenga. Ze promoveert op 22 april op haar proefschrift ‘Stress and discomfort in the care of preterm infants.’

NIDCAP staat voor Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program en is een vorm van koesterende zorg die verleend wordt door artsen, verpleegkundigen én ouders, gericht op comfort en op het verminderen van stress en pijn voor iedere individuele baby. Bij deze methode wordt het gedrag van ieder individueel kind geobserveerd en wordt de zorg hierop aangepast. Onder leiding van verpleegkundige en verpleegkundig onderzoeker Joke Wielenga is de NICU van het AMC deze zomer gestart met een onderzoek naar het effect van de NIDCAP.

In het AMC-onderzoek worden in totaal vijftig kinderen, geboren na een zwangerschapsduur van minder dan dertig weken, intensief gevolgd tot ze ruim een jaar oud zijn. Inmiddels is de studie van start gegaan met een controlegroep van ongeveer 25 baby’s die de reguliere zorg ontvangen. Volgend jaar komt de groep erbij die volgens de nieuwe methode verzorgd wordt. Wielenga: ‘Van de verpleegkundigen en artsen vraagt het een totale ommezwaai in denkwijze en houding. Komend jaar krijgen zij dan ook een speciale training.’

AMC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.