Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder antibiotica voor ic-patiënten

Patiënten op de intensive care (ic) hebben veel minder preventieve antibiotica nodig dan tot nu toe meestal wordt voorgeschreven. Dat blijkt uit een studie onder leiding van het UMC Utrecht, meldt de NOS.
Minder antibiotica voor ic-patiënten

Jaarlijks kan gemiddeld zo’n 10 miljoen euro worden bespaard zonder dat de kwaliteit van de zorg eronder lijdt, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA). Patiënten op de ic krijgen op twee manieren antibiotica toegediend: via een mondpasta en via een maagsonde. Uit het onderzoek onder 12.000 patiënten in zestien ziekenhuizen blijkt dat alleen de mondpasta volstaat.

Verlaagt Haldol® het risico op delier bij ic-patiënten?

In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam lossen verpleegkundigen onder leiding van klinisch onderlegde collega’s bedside problemen op middels evidence-based practice (EBP). Lees meer >>>

Resistent

In de deelnemende ziekenhuizen zijn tussen 2009 en 2013 zo’n 12.000 patiënten op ic’s gevolgd. De patiënten werden blind verdeeld over twee ongeveer even grote groepen. Eén groep kreeg alleen mondpasta met antibiotica, de andere groep kreeg ook antibiotica toegediend via een maag-darmsonde. De sterfte in beide groepen patiënten verschilde nauwelijks en er was ook geen significant verschil in het aantal infecties. Er werden vaker antibiotica-resistente bacteriën gevonden in de darmen van de patiënten die alleen mondpasta kregen, maar dat waren kleine aantallen.

Goedkoper

De onderzoekers concluderen dat de behandeling met alleen mondpasta de voorkeur heeft, omdat die tien keer goedkoper is. Dat is meteen opgenomen in een nieuwe richtlijn. Artsen zijn niet verplicht voor de goedkopere behandeling te kiezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.