Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder borstkanker door minder hormonen

In de Verenigde Staten is de incidentie van borstkanker onder vrouwen van 50 jaar en ouder fors gedaald sinds 2003. Onderzoekers brengen dit in verband met de afname van het gebruik van hormoonsubstitutie.

Deze constatering is gepubliceerd in het aprilnummer van de New England Journal of Medicine.

Hormoongevoelige tumoren
In 2003 daalde de voor leeftijd gecorrigeerde borstkankerincidentie met 6,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In 2004 daalde het nieuwe aantal borstkankergevallen nog iets verder. Ten opzichte van 2001 was in 2004 de borstkankerincidentie met 8,6 procent afgenomen. De afname van de borstkankerincidentie gold alleen voor vrouwen van 50 jaar en ouder en was prominenter bij hormoongevoelige tumoren.

Afname
De onderzoekers analyseerden verschillende variabelen die een rol konden spelen en vonden alleen een link met veranderingen in het gebruik van hormoonreplacement therapie (HRT). Het gebruik van HRT is in de VS tussen 2002 en 2005 sterk afgenomen.

Verklaring
Er is een mogelijke verklaring voor het snelle effect van de vermindering van het voorschrijven van HRT op de borstkankerincidentie. Hormoongevoelige borsttumoren die nog klinisch latent zijn kunnen snel na het wegvallen van de hormoonstimulatie stoppen met groeien of zelfs in regressie gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.