Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder insuline spuiten door antidepressiva

Diabetici die antidepressiva slikken, hoeven minder insuline te spuiten. (Diabetes)verpleegkundigen en andere zorgverleners moeten hier rekening mee houden.
Minder insuline spuiten door antidepressiva

Dat stelt Jeroen Derijks, die volgende maand aan de Universiteit Utrecht promoveert op een onderzoek naar de wisselwerking tussen antidepressiva en diabetes. De combinatie van diabetes en depressie komt in Nederland veel voor. Het is afhankelijk van de soort antidepressiva die iemand slikt of de invloed positief of negatief is.

SSRI’s en diabetes
Antidepressiva die vallen onder de zogheten SSRI’s (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) blijken een gunstig effect te hebben op diabetes. Patiënten hoeven minder insuline te spuiten. Mogelijk voorkomen dergelijke antidepressiva zelfs complicaties van de diabetes zoals nefropathie en retinopathie.

Glucosewaarden nauwkeurig controleren
Antidepressiva die werken op andere mechanismen in het lichaam hebben juist een negatieve invloed. Verpleegkundigen die deze patiënten behandelen, moeten de glucosewaarden scherp in de gaten houden. Thuis moeten diabetici dat zelf ook doen.

Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.