Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder lang last van delirium op eenpersoonskamer

Promovendus Maarten van Eijk probeerde op verschillende manieren delirium op te sporen bij IC-patiënten. Daarnaast onderzocht hij of de verpleegomgeving van invloed is op de duur van delirium.
delirium

Van Eijk ontdekte onder meer dat patiënten op een eenpersoons IC-kamer minder lang in de war te zijn. Dit meldt de Universiteit Utrecht. Hij analyseerde ook het effect van een mogelijk nieuwe behandeling voor delirium, het middel rivastigmine. Het middel blijkt niet te zorgen voor een afname van de duur van delirium bij ernstig zieke patiënten.

 

Concentratieproblemen 

Delirium wordt gekenmerkt door een veranderd bewustzijn, concentratieproblemen en incoherente gedachten. Delirium is het gevolg van ziekte, pijn of bepaalde medicijnen. Patiënten opgenomen op de Intensive Care (IC) zijn ernstig ziek, hebben vaak veel pijn en gebruiken veel medicijnen en hebben daarmee een verhoogde kans op het ontwikkelen van delirium.

 

Complicaties 

Delirium is niet alleen beangstigend voor de patiënt en vervelend voor de familie om mee te maken, maar is mogelijk ook geassocieerd met een verhoogde kans op complicaties, een verhoogde mortaliteit en een verminderd intellectueel functioneren na ontslag uit het ziekenhuis. 

 

Redactie TvZ 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.