Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder roepgedrag dankzij de Herinneringendoos

Verzorgende ig Sylphia Vissers werkt op een woongroep voor dementerende mensen bij Brabantzorg. Ze bedacht voor haar dementerende tante de Herinneringendoos. 'Ik krijg zelfs reacties uit het buitenland.'
Minder roepgedrag dankzij de Herinneringendoos

Hoe kwam je op dit idee?

‘Mijn tante is steeds minder goed aanspreekbaar, en vertoont roepgedrag. Haar verzorgenden vroegen om als voorbeeld voor een familiebijeenkomst iets te bedenken waarmee  je makkelijker met haar in gesprek kon komen.’

En toen dacht je aan de Herinneringendoos?

‘Niet meteen. Mijn tante houdt erg van muziek, maar ook van haar foto-albums. Ik wist dus dat het iets met een van de twee moest worden. Ik bedacht welke dingen belangrijk waren in het leven van mijn tante, en zette deze steekwoorden op papier: familie, werk, wonen, vakanties, vrienden… op een gegeven moment lag dat briefje naast de theedoos op het aanrecht, en mijn hersenen maakten een klik.’

Wat is een Herinneringendoos eigenlijk?

‘Het is een theedoos of koffiedoos –die heeft wat grotere vakjes- waarin kaartjes zitten. Op elk kaartje staat aan de ene kant een foto van iets uit het leven van mijn tante wat waardevol voor haar was, en aan de andere kant steekwoorden die hiermee te maken hebben. Haar favoriete kaartje is bijvoorbeeld “Moeder”, met een foto van haar moeder, en op de achterkant het beroep van haar moeder, met wie ze getrouwd was en hoeveel kinderen ze kreeg.’

En? Heeft het effect?

‘Ja, heel erg. Eigenlijk pak ik de Herinneringendoos er bij elk bezoekje even bij. Als we samen herinneringen ophalen, wordt mijn tante meteen kalmer, en het roepgedrag neemt af. Ze begint meer te praten, en ik zie dat ze het fijn vindt om dingen over haar leven te bespreken.’

Wat vinden de verzorgenden ervan?

‘Die zijn er ook erg blij mee. Sommigen zeggen dat ze nieuwe dingen over mijn tante te weten zijn gekomen, en het is fijn voor hen, maar ook voor andere familieleden dat ze met de doos een gesprek met mijn moeder kunnen aanknopen. Ook op internet heb ik duizenden likes en reacties  op de Herinneringendoos gekregen. Het artikel is ook meer dan 3000 keer gedeeld en verspreidt zich snel. Het is geweldig om te zien dat mijn idee anderen inspireert, zodat straks veel meer mensen van de Herinneringendoos kunnen genieten.’

Wil je zelf een Herinneringendoos maken? Of de familie erop attenderen? Check dan dit mooie stappenplan >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.