Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Edith Schippers wil betere zorg dicht bij huis

Minister Schippers van VWS wil dat meer zorg dichter bij huis wordt aangeboden en veel beter toegankelijk is dan nu. Dit schrijft zij in haar brief met beleidsdoelstellingen aan de Tweede Kamer.

Schippers vindt het vergroten van keuzevrijheid zeer belangrijk. Patiënten moeten kunnen kiezen op basis van gegevens die daadwerkelijk iets zeggen over de kwaliteit van de zorg. Zorgverleners worden beloond op basis van hun prestaties, en er komt meer ruimte voor vernieuwende zorgondernemers. Patiënten kunnen zo blijven rekenen op snelle, goede en veilige gezondheidszorg.

 

Beschikbaarheid

Minister Schippers wil dat de basiszorg een comeback maakt in de buurt. Zorgverleners moeten overdag, ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend beter beschikbaar zijn. Dit scheelt ook in de kosten. Wanneer eenvoudige vormen van zorg in de wijk verleend worden, kunnen ziekenhuizen zich toeleggen op de complexere, specialistische zorg.

 

Keuzevrijheid

Ook wil Schippers meer keuzevrijheid. Patiënten en zorgverzekeraars moeten dan goed kunnen weten wat er te koop is. Schippers vindt het belangrijk dat er snel beter inzicht komt in de kwaliteit van de zorg. Patiënten moeten op basis van een beperkt aantal gegevens een goede keuze kunnen maken. Schippers ondersteunt excellente zorginitiatieven, naar voorbeeld van de ‘magneetziekenhuizen’.

 
Personeel

Het toenemende beroep op gezondheidszorg vereist voldoende en gekwalificeerd personeel, schrijft Schippers. Door taakherschikking en het creëren van nieuwe functies wil Schippers meer arbeidskracht beschikbaar maken. Ook worden zo de carrièrekansen van met name verpleegkundig personeel vergroot.

 

Op woensdag 2 februari debatteert de Tweede Kamer over de brief van minister Schippers .

 

Auteur: Redactie TvZ
Bron: rijksoverheid.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.