Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Minister, investeer in verpleegkundigen’

Minister Klink van Volksgezondheid is opgeroepen de problemen rond tekorten in de zorg op te lossen. Dit is gezegd in het kamerdebat van 4 februari over het arbeidsmarktbeleid in de zorg.
'Minister

In het debat riep de Tweede Kamer de minister van VWS op om problemen rond tekorten in personeel in de zorg op te lossen.

De kamerleden drongen aan op een opleidingsfonds voor verpleegkundigen en verzorgenden. Omdat minister Klink hierop afwijzend reageerde, zeggen Kamerleden in de loop van 2009 met een motie voor een dergelijk opleidingsfonds te komen. Tijdens het debat drong de Kamer ook aan op meer zeggenschap van verpleegkundigen.

Opleidingsfonds verpleegkundigen
In het Kamerdebat haalden de Kamerleden het opleidingsfonds voor medisch specialisten aan als voorbeeld voor een opleidingsfonds voor verpleegkundigen en verzorgenden. De Kamerleden verwachtten dat minister Klink komt met randvoorwaarden voor een dergelijk fonds, zoals dat ook voor het stagefonds in de zorg is gebeurd. Nu de minister hier niet op in is gegaan, werken de Kamerleden een motie uit.

Meer zeggenschap
Kamerleden hielden ook een pleidooi om de medezeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden in zorginstellingen te vergroten en noemden hiervoor Verpleegkundige en Verzorgende Adviesraden (VAR’s) als mogelijkheid, evenals het magneetconcept. V&VN voert, samen met de NPCF, overleg met de minister over het magneetconcept voor zorginstellingen. Klink meldde dit ook tijdens het debat.

V&VN
Door: redactie Nursing

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Kijk ik naar rechts in deze rubriek zie ik dat de topinkomens in de zorg weer omhoog gaan en natuurlijk niet met die paar procentjes die de “gewone” verpleegkundigen krijgen. Wanneer wordt er nu eens gesproken over een structurele loonverhoging voor verpleegkundigen?? HBO opgeleiden gaan niet meer werken voor dit huidige salaris en gaan ook na een paar jaar hogerop of gaan de zorg uit omdat het te zwaar is. Kortom de tekorten zullen toenemen ondanks alle inspanningen..zolang het vak niet financieel aantrekkelijker wordt!……Momenteel lopen er meer stagieres dan verpleegkundigen op onze afdeling waarvan een groot deel voor de afronding van de opleiding afhaakt of moet stoppen.

  3. Een prachtig initiatief, maar dan vooral goed voor de opleidingen in Nederland, die krijgen weer enige financiële armslag (althans als zij het hiervoor vrijgekomen budget daar ook voor gebruiken).
    Zolang er geen opwaardering komt van het beroep, en dan bedoel ik niet dat er nog meer het accent wordt gelegd op de ‘roeping’ en de ‘Florence Nightingale-mentaliteit’ tot beroep van verzorgende of verpleegkundige, en dat hier een fatsoenlijke salariéring voor staat (vergelijk de waardering van andere MBO- en HBO-opgeleiden), zal het beroep alleen in tijden van slechte conjuctuur (zoals nu) aartrekkelijk zijn en last blijven houden van de pieken en dalen die sinds medio jaren 70 van de vorige eeuw optreden.
    Overigens is de financiële ruimte voor ROC’s en Hoge scholen momenteel zo beperkt dat onderwijs op niveau in gevaar komt. De regels voor de financiering van het huidige onderwijs zorgen ervoor dat scholen halverwege het schooljaar (de februari-telling) aan de kant moeten zetten en met een relatief tekort aan personeel het schooljaar dienen af t maken.
    Verzorgende en verpleegkundige in opleiding zijn hiervan rechtstreeks de dupe, financieel potje of niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.