Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister wil betere zorg dichter bij huis

Minister Schippers (VWS) wil dat veel meer zorg dichter bij huis wordt aangeboden en veel beter toegankelijk is dan nu. Dit schrijft zij in haar brief met beleidsdoelstellingen die gisteren naar de Tweede Kamer is verzonden.
Minister wil betere zorg dichter bij huis

Schippers wil met haar beleidsdoelstellingen de gezondheidszorg ‘21e eeuw-proof maken’. Ze wil dat (wijk)verpleegkundigen ‘stevig in de buurt moeten worden verankerd’ en dat deze overdag, ’s avonds, ’s nachts en in het weekend beter bereikbaar en beschikbaar zijn; in de stad en op het platteland. Er moet bovendien altijd wat te kiezen zijn voor cliënten. Ze ondersteunt daarom ‘excellente zorginitiatieven’, naar voorbeeld van de ‘magneetziekenhuizen’. Ziekenhuizen moeten zich dus toeleggen op de complexere, specialistische zorg.

Toekomst
Beroepsvereniging V&VN kan zich in de hoofdlijnen vinden in de beleidsdoelstellingen van minister Schippers van VWS. V&VN-voorzitter Marian Kaljouw: ‘Wij zijn blij met de toekomstgerichtheid. Er is aandacht voor een nieuwe verdeling van taken, nieuwe functies en investeringen in deskundigheid van zorgverleners. Hard nodig om arbeidsmarktproblemen, de complexere zorgvraag en stijgende kosten het hoofd te bieden. Ook geloven wij in toegankelijke zorg dichtbij huis, waarin de verpleegkundige een essentiële rol vervult.’

Zelfstandige bevoegdheden
V&VN kan zich vinden in de expliciete maatregelen om taakherschikking mogelijk te maken. Momenteel ligt de noodzakelijke wetswijziging bij de Tweede Kamer die verpleegkundig specialisten zelfstandige bevoegdheden geeft. De beroepsgroep wacht immers al lange tijd op deze wettelijke verankering van hun dagelijkse praktijk. Minister Schippers verkent ook aanpassingen aan de bekostiging van de zorg op de komst van deze nieuwe beroepsgroep.

Excellente Zorg
In haar brief zet minister Schippers in op transparantie van kwaliteit en veiligheid, onder andere naar voorbeeld van het programma Excellente Zorg van V&VN en de NPCF. Op basis van een omvangrijke pilot met Excellente Zorg, ziet V&VN ook kansen om niet alleen op publicatie van uitkomstindicatoren te focusen, maar ook op een optimale organisatie van zorg. Verpleegkundig leiderschap en autonomie leiden niet alleen tot aantoonbaar betere patiëntenzorg, maar dragen ook bij aan het behoud van verpleegkundigen en verzorgenden. Aandachtspunt blijft volgens V&VN het spanningsveld tussen de wens tot transparantie en het verminderen van verantwoordingslasten.

Gezondheidsproblemen voorkomen
V&VN verschilt met de minister van mening over het leefstijlbeleid. De beroepsvereniging mist aandacht voor preventie en vroegsignalering. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen bij uitstek proactief ondersteuning bieden bij het voorkomen van gezondheidsproblemen. Wil de minister de zorg voor iedereen betaalbaar en beschikbaar houden, dan is volgens V&VN een andere invulling van het leefstijlbeleid absoluut noodzakelijk.

V&VN / Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.