Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister: ‘Zorgverleners krijgen bij tweede coronagolf tijdig voldoende mondkapjes’

Er zijn recent grote partijen mondkapjes in ons land geleverd, en er komt snel meer aan. Fabrikanten voor Nederland gaan miljoenen FFP2-mondneusmaskers en chirurgische maskers per week maken. Met daarbij de verbeterde distributie zijn bij een tweede golf waarschijnlijk tijdig voldoende mondkapjes beschikbaar voor de zorg.
Foto ANP

Dat schrijft minister van Medische Zorg Tamara van Ark, die onlangs Martin van Rijn opvolgde, als antwoord op Kamervragen.

Voor de huidige vraag zijn voldoende mondmaskers beschikbaar die voldoen aan de kwaliteitseisen, aldus de minister. De afstemming tussen zorginstellingen en de partij die de persoonlijke beschermingsmiddelen verdeelt, het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, is volgens haar verder verbeterd. ‘Ruim 5000 zorginstellingen zijn aangesloten op de bestelportals van het LCH’.

Miljoenen mondmaskers per week

Ook gaan 3 fabrikanten in Nederland een jaar lang 2 miljoen FFP2-maskers per week maken, en 3 andere fabrikanten een jaar lang 3 miljoen chirurgische maskers per week. Sommige fabrikanten zijn al begonnen met produceren, met andere is de minister nog in gesprek over wanneer gestart kan worden met het maken van mondkapjes.

Zelf afwegen

Een van de Kamervragen ging over het uitgangspunt van het RIVM dat zorgverleners buiten het ziekenhuis zelf in specifieke zorgsituaties mogen afwegen, op basis van hun professionele inzichten en ervaring, of ze een mondkapje of andere beschermingsmiddelen nodig hebben. Als verpleegkundigen steeds vaker de inschatting maken dat mondkapjes nodig zijn, bijvoorbeeld door nieuw onderzoek over het nut van mondmaskers, zijn er dan nog genoeg? Ja, verwacht de minister.

Afstand houden, beschermende kleding en een masker dragen: veiligheid staat voorop in de wijkverpleging. Maar waar blijven de nabijheid en het menselijk contact, vraagt wijkverpleegkundige Annemiek zich af in deze blog.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.