Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minsterraad akkoord met zelfstandige bevoegdheden

De ministerraad heeft ingestemd met twee besluiten op grond van de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) om aan de physician assistant en de verpleegkundig specialist een zelfstandige bevoegdheid voor bepaalde handelingen toe te kennen.
bevoegdheden verpleegkundig specialist

Het voorstel, ingediend door minister Schippers van Volksgezondheid, maakt taakherschikking mogelijk, zodat verpleegkundigen en artsen taken gemakkelijker kunnen verdelen. Het kabinet wil hiermee bereiken dat de zorg doelmatiger wordt en bijdraagt aan het oplossen van het personeelstekort. Verder zorgt dit volgens het kabinet voor een meer patiëntgerichte en kwalitatief goede zorg.

 

Voorschrijven

De physician assistant kan specifiek omschreven routinematige taken van artsen zelfstandig gaan uitvoeren, zoals het verrichten van endoscopieën, catheterisaties, het geven van injecties en het voorschrijven van receptgeneesmiddelen. De verpleegkundig specialist mag ook zelfstandig bepaalde voorbehouden handelingen doen, zoals het geven van injecties, receptgeneesmiddelen voorschrijven en puncties verrichten.

 

Kamerbrede steun

Nu de ministerraad akkoord is met de aanpassingen van de Wet BIG, moeten de Tweede en de Eerste Kamer er nog mee instemmen. Tijdens een debat in de Tweede Kamer afgelopen week, bleek al dat er grote steun is voor het toekennen van zelfstandige bevoegdheden aan verpleegkundig specialisten en een, beperkte, voorschrijfbevoegdheid voor gespecialiseerd verpleegkundigen (in eerste instantie long-, oncologie-, en diabetesverpleegkundigen).

 

Schorsing

De ministerraad heeft ook ingestemd met het voorstel om het registratiebesluit in de Wet BIG aan te passen zodat een buitenlandse beroepsbeperking, zoals een schorsing, ook van kracht wordt in Nederland.

 

Bron: Ministerraad / Tweede Kamer

Auteur: redactie TvZ – Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.