Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minutenregistratie thuiszorg op de schop

De omstreden minutenregistratie in de thuiszorg wordt aangepakt. Staatssecretaris Bussemaker van VWS heeft ingestemd met het verzoek van ActiZ om een alternatief uit te testen. 
Minutenregistratie thuiszorg op de schop

Niet de exacte duur van de zorg in minuten, maar de inhoud en kwaliteit van zorg wordt de basis voor de verantwoording van de geleverde zorg. Minutenregistratie levert extra bureaucratie op en zorgt voor ergernis bij verpleegkundigen en verzorgenden. Bussemaker geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat ze een pilot zal opstarten waarin zorgleefplannen de basis zullen zijn voor bekostiging en vaststelling van de eigen bijdrage, in plaats van minutenregistratie.

Afschaffing
Dat is de uitkomst van een bestuurlijk overleg met ActiZ met onder andere Sting en de V&VN over de afschaffing van de minutenregistratie. Aanleiding was de oproep van CDA Kamerlid Jan de Vries om nog eens goed te kijken naar het belang van de minutenregistratie voor AWBZ-zorg.

Kwaliteit
In het overleg werd duidelijk dat alle partijen vonden dat enige vorm van registratie nodig was, maar dat minutenregistratie stuit op grote bezwaren. Het levert veel extra bureaucratie op, waardoor zorgprofessionals minder tijd kunnen besteden aan de levering van zorg. Zowel de beroepsgroepen als de cliëntenorganisaties als ActiZ menen dat niet de tijd maar de kwaliteit van zorg moet voorop komen te staan bij de verantwoording over de zorg.

Weeksysteem
ActiZ stelde voor om de mogelijkheid van registratie via een weeksysteem verder te verkennen. Daarbij wordt de zorg verdeeld in zorgklassen. De bekostiging en de eigen bijdrage worden dan aan de geleverde zorgklasse gekoppeld. De aanbieder legt verantwoording af aan de cliënt op basis van het overeengekomen zorgplan. Het LOC, de NZa en ZN ondersteunden dit voorstel. In de pilot die Bussemaker zal starten wordt dit verder uitgewerkt.
 
ActiZ / redactie TvVonline
Door: Redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.