Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Misverstanden vaak oorzaak medische fout

Medische fouten worden vaak veroorzaakt door misverstanden in de samenwerking en gebrekkige overdrachten tussen afdelingen.
Misverstanden vaak oorzaak medische fout

 

Ook gaat er nogal eens wat mis omdat artsen en verpleegkundigen afspraken niet nakomen en dubbelchecks vergeten uit te voeren. Een andere oorzaak van fouten is dat niet alle zorgverleners zich altijd even nauwkeurig houden aan protocollen.

Hoge werkdruk

Dit blijkt uit onderzoek van de Orde van Medisch Specialisten en onderzoeksbureau NIVEL. De hoge werkdruk blijkt de belangrijkste factor te zijn bij het ontstaan van miscommunicatie en slechte overdrachten. Hierdoor ontstaan voornamelijk fouten bij het uitzetten van medicatie en het op tijd en juist doorgeven van lab-uitslagen.

Menselijk

De onderzoekers zeggen dat, gezien de omstandigheden waaronder zorgverleners moeten werken, het menselijk is ‘dat er soms dingen worden vergeten of fouten worden gemaakt’. Ze denken niet dat alle fouten te voorkomen zijn door betere procedures: bestaande procedures moeten simpelweg beter worden nageleefd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.