Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Mobiele euthanasieteams met verpleegkundigen van start

Zes gespecialiseerde teams van een arts en een verpleegkundige gaan vanaf volgende maand bij mensen die niet meer verder willen leven, thuis euthanasie toepassen. Artsenfederatie KNMG is huiverig voor de plannen.
Mobiele euthanasieteams met verpleegkundigen van start

De zogenoemde Levenseindekliniek gaat op 1 maart van start in Den Haag, zo heeft de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) maandag laten weten. De teams van de kliniek zullen bij de patiënten thuis gaan helpen. Het gaat om mensen die volgens de criteria onder de euthanasiewet zouden vallen, maar zich bijvoorbeeld door de eigen arts niet serieus genomen voelen in hun stervenswens.

Euthanasie
Volgens de NVVE kunnen mensen niet in een opwelling besluiten tot hun zelfgekozen dood. Ze moeten een langdurige intakeprocedure doorlopen waarbij artsen beoordelen of de wens tot euthanasie vrijwillig en weloverwogen is, en er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. De wet schrijft deze criteria voor. Indien mogelijk zoekt de kliniek de samenwerking met de eigen huisarts van de patiënt om te bekijken of deze uiteindelijk toch zelf de euthanasie zou willen uitvoeren.

Dementerenden
Vroeger kwam het er in de praktijk op neer dat vooral kankerpatiënten die uitbehandeld waren, in aanmerking kwamen voor euthanasie. Volgens de NVVE kunnen ook beginnend dementerenden en chronisch psychiatrische patiënten een beroep doen op de euthanasiewet.

Huiverig voor plannen
Artsenfederatie KNMG is huiverig voor de plannen met de mobiele euthanasieteams. Volgens de vereniging moeten artsen euthanasie niet gescheiden van andere zorgvragen beoordelen. Zij vinden dat de vraag om euthanasie thuis hoort in de reguliere arts-patiënt relatie. Alleen in zo’n langere behandelrelatie kan een vertrouwensband ontstaan tussen patiënt en arts. Deze is nodig om als arts overtuigd te kunnen raken van de vrijwilligheid en weloverwogenheid van een euthanasieverzoek. De KNMG heeft ernstige twijfels of daaraan kan worden voldaan tijdens een contact dat is gericht op euthanasie.

KNMG
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

5 REACTIES

 1. Mijn zus die zelf verzorgende was. Ja helaas was, heeft na diverse chemo kuren en heeeeeeeeel veel pijn besloten euthanasie toe te laten passen. Natuurlijk was het voor de arts heel wat, maar als naaste was het een verademing dat ze van haar leiden verlost was. Lieve verpleegkundige, verzorgende maak het bespreekbaar aan de patienten die veel pijn leiden en vresselijk afzien.

 2. Lees alle reacties
 3. gelukkig dat ik Belg en Vlaming ben, maar spijtig genoeg woon ik in Noord-Frankrijk… waarom geen kans op euthanasie, niet toegelaten!!!!
  Wat ben ik blij dat deze mobiele teams er komen…. zowel ter ondersteuning van de aanvrager als voor de huisarts en mantelzorgers…
  mensen zijn van zo weinig op de hoogte… spirituele ondersteuning…is zo weinig ingeburgerd…onlangs was ik op een info-namiddag van “het huis van de mens” in Ieper (België), er waren veertig aanwezigen en de uiteenzetting door een morele consulente was zéér goed, maar wat doen mensen er méé..
  euthanasie hangt van zoveel factoren af dat het hoogtijd is dat die mobiele equipes hun werk kunnen doen …. en mensen helpen waardig over gaan in rust en eerlijkheid.
  Ik leef in een land(Frankrijk) waar dit niet mogelijk is en ik zie in mijn directe omgeving veel mensen lijden die zouden het willen zoals in België en Nederland, daar bestaat er een “CARE” zeggen ze, die krijgen wij niet…want de pijnstilling staat ook niet op punt ofwel véél te weinig ofwel overgedoseerd zodat het veel te vlug gaat… voor iedereen meestal zonder inspraak van patiënt of familie en dit in het land waar de “droits de l’homme” (rechten van de mens) zijn geînventeerd

 4. Euthanasie mag nooit zomaar – maar sommige huisartsen laten een cliënt zo verschrikkelijk lijden… De mobiele teams zullen altijd proberen om de eigen huisarts bij de behandeling te (blijven) betrekken – heb ik begrepen uit een interview. Onlangs kreeg 1 van onze clienten dormicum zo nodig… ze verging van de pijn, kon alleen nog maar op haar rug liggen, kreeg een enorme wond aan haar stuit… het was verschrikkelijk – voor haar en haar mantelzorg. Na een gesprek van 1 van ons met de huisarts werd de behandeling sterk verbeterd. Mw overleed 2 dagen later. Zo’n gesprek had in een eerder stadium niet geholpen – een mobiel team zou wel helpen kunnen helpen denk ik, om de huisarts uit te leggen dat zijn behandeling niet adequaat was.

 5. Ik ben het eens met Bas… en ik ben van mening dat een euthanasie niet “zo maar” uitgevoerd wordt… niet door de huisarts… maar ook niet door het op te richten mobiele team.
  Er is vraag vanuit de maatschappij… en natuurlijk zijn er ook tegenstanders van dit idee.
  Het feit dat we in een land wonen waar we deze discussie kunnen voeren is al heel waardevol.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.