Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Mogelijk helft zorgverleners straks besmet’

Zorginstellingen moeten er rekening mee houden dat mogelijk vijftig procent van het personeel niet kan werken als gevolg van de Mexicaanse griep. Minister Klink stelt dat de continuïteit van de zorg 'ernstig in gevaar kan komen' tijdens een piekperiode van de pandemie.
'Mogelijk helft zorgverleners straks besmet'

Hij wil dat zorginstellingen preventieve maatregelen nemen zodat het ziekteverzuim opgevangen kan worden. Daarom moeten ziekenhuizen en andere zorginstellingen moeten vóór september een noodplan klaar hebben. Dit schreef de minister in een brief die gisteren bij zorginstellingen op de deurmat viel.

Piek in augustus
Verpleegkundigen en artsen hebben meer kans om het virus op te lopen. Volgens Klink gaat het om dertig tot vijftig procent van het personeel in het ‘vroege najaar’. Wanneer dit precies zal zijn is niet bekend. Begin deze maand meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de piek mogelijk al in augustus komt. Mogelijk worden dan duizenden mensen per dag besmet.

Overbelasting personeel
Zorginstellingen moeten nu bekijken hoe de instelling de werknemers tegen het griepvirus beschermt én overbelasting van gezond personeel voorkomt. Ook goede voorlichting aan het personeel is van belang. In landelijk verband moet nog nader bekeken worden hoe zorginstellingen moeten omgaan met de vraag welke patiënten bijvoorbeeld het eerst op een ic terechtkomen.

Snelle actie
Klink wijst erop dat er de afgelopen jaren al veel in gang gezet is om een grieppandemie het hoofd te kunnen bieden, zoals het maken van draaiboeken, de aanschaf van virusremmers en training van personeel. Maar niet alle zorginstellingen zijn daar voldoende van op de hoogte. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde vorig jaar vast dat de voorbereiding van de zorg op een grote griepgolf nog gaten vertoont. Vandaar dat Klink nu aandringt op snelle actie.

Controle inspectie
De inspectie kijkt dit najaar, als de Mexicaanse griep zich naar verwachting sterk uitbreidt, of de zorg er genoeg aan heeft gedaan om patiënten te kunnen blijven helpen.

Door: redactie Nursing

WHO: eerst verpleegkundigen vaccineren
Verpleegkundige krijgt snel anti-griepvaccin
Hulp voor ziekenhuizen bij pandemie

Klik hier voor het dossier H1N1 (Mexicaanse griep)

4 REACTIES

  1. Wij kregen via onze organisatie te horen dat we als we vakantie boeken een annuleringsverzekering moeten afsluiten zodat we tijdens onze vakantie terug kunnen komen om te werken als dit modig is. Volgens mij is een annuleringsverzekering hier niet voor bedoeld want dekt dit niet. Daarnaast zullen wij het als verzorgenden/verpleegkundigen weer moeten op knappen en uiteindelijk krijg je daar niets van terug!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Onze minister mag nu el beter met zijn verplegend personeel omgaan. Het is een grove schande hoe nu al met deze mensen omgegaan wordt. De laatste tijd heb ik door omstandigheden twee ziekenhuizen regelmatig bezocht.
    het viel mij op dat de mensen die daar werken na afloop van hun dienst niet meer in staat zijn nog wat van hun vrije tijd te maken. Omdat zij uitgeput zijn na hun liefdevolle arbeid.

  4. Ach wij zullen wel weer te horen krijgen neem maar een paracetamol in en kom maar werken. En dan straks gek vinden als de rest van het personeel en patienten ook ziek wordt. Want op ziekmelden staat bijna ontslag zeker voor de mensen die een jaarcontract hebben want dat wordt dan niet verlengd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.