Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Morfine blijft voorlopig strafbaar in verkeer

Er is nog geen oplossing voor verkeersdeelname door patiënten die morfine, amfetamine of medicinale cannabis gebruiken. Het blijft voor verpleegkundigen dus belangrijk om hen goed voor te lichten.
Morfine ook medicinaal strafbaar in verkeer
Patiënten lopen risico op een boete en rij-ontzegging.

De Wegenverkeerswet is afgelopen zomer aangescherpt op het gebruik van tien aangewezen drugs, om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Dit betekent dat het ook strafbaar is voor alle bestuurders van gemotoriseerde voertuigen (dus ook scootmobiels) om te rijden na gebruik van morfine, amfetamine of medicinale cannabis. Patiënten die aangehouden worden, krijgen een speekseltest voorgelegd en lopen het risico op een boete en rij-ontzegging. Een medische verklaring biedt vooralsnog geen uitkomst voor deze patiëntengroep.

Vals positief

De nieuwe wet gaat in tegen het verkeersdeelname-advies van apothekersvereniging KNMP. Voor morfine en medicinale cannabis geldt het KNMP-advies dat gebruikers na twee weken weer veilig kunnen autorijden, tenzij bijwerkingen dat in de weg staan. Justitie wijkt dus af van dit advies. Volgens de vereniging kan er ook een vals positief testresultaat optreden bij geneesmiddelen die op morfine of amfetamine lijken, zoals buprenorfine en dexamfetamine. Check hier de lijst van middelen waarvoor limieten gelden.

Oplossing

De KNMP heeft bij de ministeries aangedrongen op een oplossing voor patiënten die de genoemde medicijnen gebruiken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft aan dat zij zoekt naar een oplossing voor uitzonderingsgevallen met een medische indicatie, maar dit kan nog wel even duren.

Lees hier de tekst van de Wegenverkeerswet.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Eras, uit je reactie begrijp ik dat de speekseltest niet reageert op fentanyl,oxycodon e.d.. Overigens vind ik persoonlijk dat ook bij die produkten dezelfde regels gelden. En ik vraag me af wat de verzekeraar ervan zegt. Keert die uit in geval van een ongeluk waar fentanyl of oxycodon bij in het spel is?

  3. Belangrijk onderwerp voor verpleegkundigen om goede voorlichting over te geven. Echter als je dit stuk schrijft, vraag dan ook even na wat deze test meet. Wij hebben dit bij de politie nagevraagd en de speekseltest onderzoekt wel morfine, maar GEEN fentanyl, oxycodone, hydromorfon etc. Lijkt mij cruciale informatie om erbij te zeggen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.