Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

MRSA: goede handhygiëne werpt vruchten af

Mede dankzij een streng handhygiënebeleid in Belgische zorginstellingen verliest de  ziekenhuisbacterie MRSA daar flink terrein. Dat blijkt uit studies van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) in België.
MRSA: goede handhygiëne werpt vruchten af

Het WIV-ISP en de Belgische referentielaboratoria onderzochten dragerschap van antibioticaresistente bacteriën bij ouderen in 60 woonzorgcentra (WZC) en vergeleken dit met een eerdere studie in 2005. Daaruit bleek dat het dragerschap van de MRSA-ziekenhuisbacterie bij WZC-bewoners met 7 procent was gedaald. Ook was er een gunstige ontwikkeling te zien in het jaarrapport 2011 van de Belgische surveillance van MRSA in de ziekenhuizen, die sinds 1994 door het WIV-ISP en het referentielabo voor stafylokokken wordt uitgevoerd. Daaruit bleek dat sinds 2003 het aantal patiënten dat MRSA oploopt tijdens een verblijf in een ziekenhuis met meer dan de helft is gedaald.

MRSA in Nederland en België
Het MRSA-beleid in België was altijd veel minder strikt dan het (huidige) Nederlandse search en destroy beleid. Ook schreven huisartsen in België veel vaker antibiotica voor dan de Nederlandse huisartsen. België heeft de laatste jaren veel inspanningen geleverd om MRSA in zorginstellingen en ziekenhuizen aan te pakken. Zo werd er gehamerd op het belang van goede handhygiëne. Door de verschillende overheden in België werden meerdere campagnes voor ziekenhuizen en WZC uitgerold om overdracht van MRSA via de handen van zorgpersoneel, patiënten en bezoekers tegen te gaan. 

Antibiotica resistente bacteriën
De Belgische studies tonen wél aan dat tegelijkertijd andere antibioticaresistente bacteriën de kop opsteken. Een integrale aanpak in zowel zorgcentra als ziekenhuizen, maar ook daarbuiten, blijft noodzakelijk. Zo maken bepaalde bacteriën het enzym `Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL)’ aan, waardoor behandeling met Beta-Lactam antibiotica moeilijk wordt. Analoog verzwakt het enzym Carbapenemase (CPE) de werking van carbapenemantibiotica. Daardoor wordt het arsenaal aan antibiotica dat nog kan gebruikt worden om dergelijke infecties te behandelen veel kleiner en moeten artsen naar steeds zwaardere antibiotica grijpen, waartegen de bacteriën op hun beurt resistentie kunnen ontwikkelen. Het is dus essentieel om die vicieuze cirkel te doorbreken door enkel antibiotica te gebruiken wanneer ze echt nodig zijn’ legt Michiel Costers van de Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid uit.

Handhygiëne verpleegkundigen
De onderzoekers bevelen aan waakzaam te blijven, voorzichtig om te springen met antibiotica, en vooral handhygiëne te promoten. Want ook al komt MRSA veel minder voor in Nederland dan in België, in Nederland waren in 2011 toch nog ruim drieduizend gevallen van MRSA.

Isolatieverpleging
Bijna 90 procent van de bezoekers op Nursing.nl gaf aan dat bezoek, artsen en collega’s de isolatierichtlijnen regelmatig aan hun laars lappen. Hoe zit het ook alweer precies met isolatie?


Door: redactie Nursing, Nienke Berends

1 REACTIE

  1. Wereldwijd is men al blij indien het aantal stagneerd .. knap dat het in België lukt te minderen.
    Toch is het ontstaan van MRSA voornamelijk te wijten aan onzorgvuldig gebruik van antibiotica, zowel in dieren als bij mensen. Nederland en de scandinavische landen zijn de enige landen met een incidentie < 1% (B-F-D 10-25%, ES-I-G 30-50% Portugal>50%) waardoor het Nl beleid erg kostbaar maar nog rendabel is.
    Handenhygiëne moet altijd goed zijn, ook zonder MRSA.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.