Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nachtdienst bedreigt gezondheid vrouwen

Vrouwen die ‘s nachts werken hebben meer kans eerder met pensioen te gaan vanwege gezondheidsklachten dan mannen, zo blijkt uit Deens onderzoek.
Nachtdienst bedreigt gezondheid vrouwen

 

De gezondheidsrisico’s van het werken in ploegendiensten zijn inmiddels algemeen bekend, maar het Deense onderzoek maakt nu ook onderscheid in geslacht.

Werken in ploegendienst

Circa 8000 mannen en vrouwen met onregelmatige werktijden werden door de onderzoekers gevolgd. Het ‘werken in ploegendiensten’ was in de studie gedefinieerd als: medewerkers wiens werkuren regelmatig veranderden of de mensen die altijd ’s avonds en ’s nachts werkten.

Stress

De vrouwen deden sneller een beroep op het Deense pensioen voor beperkingen dan mannen, zo concludeerde het team van het Nationaal onderzoekscentrum Arbeidsverhoudingen in Kopenhagen. Meer nog dan vrouwen en mannen die overdag werkten. Een mogelijke verklaring is dat

vrouwen, meer dan mannen, geneigd zijn om bij thuiskomst de dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden op zich te nemen en daar gaat de nodige stress mee gepaard.

BBC Health

Lees ook:

1 REACTIE

  1. Beste redactie,
    in 1991 maakte ik een kleine vergelijkende studie over het tekrot aan verpleegkundigen in europa, Denemarken kende toen dit tekort niet, en ik bestudeerde de redenen daarvoor. Zou u me kunnen informeren hoe het nu staat in Denemarken, of me een referentie sturen, wie ik hierover kan contacteren??
    Alvast super bedankt..Ik ben klinische studies verpleegkundige in UZ Gasthuisberg te Leuven

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.