Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nacontrole borstkanker kan effectiever

Vrouwen met borstkanker zijn gebaat bij een nacontrole die past bij hun leeftijd en ziektestadium, in plaats van de gebruikelijke gestandaardiseerde nacontrole.

Een geïndividualiseerde nacontrole is waarschijnlijk minder belastend voor de patiënt en leidt ook tot besparingen voor ziekenhuizen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Twente en het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Effect nacontrole
Het onderzoek is bijzonder omdat het voor zover bekend de eerste keer is dat de effectiviteit van geïndividualiseerde nacontrole is onderzocht. Momenteel onderzoeken UT en MST de voorkeuren van de patiënten zelf ten aanzien van de nacontrole. De uitkomsten van dit onderzoek worden dit voorjaar verwacht. Op dit moment bestaat er in Nederland geen eenduidig nacontrole-beleid bij ziekenhuizen. Het vermoeden bestaat dat het effect van nacontrole voor sommige patiënten echter minimaal is. Zo ontdekken veel vrouwen zelf dat er iets mis is, al voor de nacontrole. Bij andere vrouwen is de kans op recidief kanker zeer laag of is de kans om te overlijden aan een andere oorzaak veel hoger bij een hoge leeftijd.

Wiskundig simulatiemodel
De Universiteit Twente heeft daarom met de vakgroep Chirurgie van het Medisch Spectrum Twente in Enschede onderzocht in hoeverre de jaarlijkse nacontrole van vrouwen met borstkanker nog zinvol is. Hiertoe werd een uniek wiskundig simulatiemodel gebouwd, waarmee voor alle patiëntgroepen (ingedeeld op basis van leeftijd en ziektestadium) de effectiviteit van verschillende nacontroleschema’s berekend kan worden. Zo kan er een relatie gelegd worden tussen het aantal nacontroles en de verwachte levensduur van de patiënt. Het model maakt gebruik van de meest recente gegevens uit de medische literatuur en online gegevensbronnen zoals Adjuvant! Online.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.