Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NANDA-I Classificatie werkt goed

Verpleegkundige diagnostiek op basis van de NANDA-I classificatie leidt tot een betere kwaliteit van de verpleegkundige rapportage, zo blijkt uit onderzoek.
NANDA-I Classificatie werkt goed

Verplegingswetenschapper Maria Müller Staub promoveert op 9 juli 2007 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op dit onderwerp. Theo van Achterberg is haar promotor.

NANDA rules
Met gebruik van de standaardtermen uit de NANDA-I Classificatie kan de verpleegkundige bijdrage binnen de patiëntenzorg goed worden vastgelegd en wordt het verzamelen van gegevens eenvoudiger, stelt de verplegingswetenschapper in haar proefschrift. Ook maakt het de evaluatie van de kwaliteit en kosteneffectiviteit van verpleegkundige zorg mogelijk.

Proefschrift
Van verpleegkundigen mag worden verwacht dat ze hun bijdrage aan de gezondheidszorg kunnen benoemen, documenteren en evalueren, meent Müller-Staub. ‘Gestandaardiseerde termen en bijbehorende definities zijn nodig om kwalitatief goede, kosteneffectieve en passende uitkomsten van verpleegkundige zorg te faciliteren. Zonder classificaties is helder, precies en consistent communiceren over verpleegproblemen en aspecten van verpleegkundige zorg moeilijk.’

Onderzoek
Het onderzoek is verricht bij de afdeling Kwaliteit van Zorg in het UMC St Radboud en werd begeleid vanuit het Centre for Evidence Based Practice van de Radboud Universiteit.

Meer weten? In deze whitepaper vertellen verpleegkundigen hoe Nanda NIC NOC hen ondersteunt bij klinisch redeneren. Klik hier om naar de whitepaper te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.