Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nationaal kinderoncologisch centrum komt eraan

De coöperatie Nationaal Kinderoncologisch Centrum wil een nationaal kinderoncologisch centrum bouwen. Academische ziekenhuizen zijn niet blij.
Nationaal kinderoncologisch centrum komt eraan

In het centrum wordt alle zorg en wetenschap voor kinderen met kanker op één plek geconcentreerd. Hiermee hoopt de coöperatie de overlevingskans voor kinderen met kanker te vergroten tot boven de 90 procent in 2025. Ook moet het aantal gezondheidsproblemen als gevolg van de behandeling worden verkleind naar minder dan 50 procent.

Dichterbij huis
In het nieuwe centrum zal de focus liggen op wetenschappelijk onderzoek, de diagnostiek en de complexe onderdelen van de behandelingen, bijvoorbeeld beenmergtransplantatie. Minder complexe behandelingen kunnen in ziekenhuizen dichterbij de woonplaats van de kinderen worden gegeven.

Open in 2013
Het is nog niet bekend waar het nationale centrum gebouwd gaat worden. De planning is dat het in 2013 open zal gaan. Het initiatief komt van de Coöperatie Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC), bestaande uit de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker, de Stichting ODAS, die zich inzet voor de strijd tegen kinderkanker en de Stichting Kinderoncologie Nederland.

De zorg voor jonge kankerpatiënten vindt op dit moment nog plaats in zeven academische ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen zijn niet blij met de plannen en zijn bang dat het centrum een monopoliepositie krijgt.

MedNet
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.