Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse arts verbetert werking insuline

Diabetoloog Adriaan Kooy van Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen heeft bewezen dat insuline bij suikerpatiënten beter werkt als daaraan de stof metformine wordt toegevoegd.
Nederlandse arts verbetert werking insuline

Insuline met metformine geeft tot 39 procent minder risico op hart- en vaataandoeningen, een belangrijke doodsoorzaak bij patiënten met diabetes type 2. Kooy volgde 390 suikerpatiënten gedurende 51 maanden. De helft van de groep gebruikte gewone insuline, de andere helft kreeg zonder het te weten insuline met metformine.

Behoefte
Na ruim vier jaar bleek dat degenen die de gecombineerde insuline hadden gebruikt, minder waren aangekomen. Deze groep had ook duidelijk minder behoefte aan insuline, terwijl de suikerregulatie in hun lichaam verbeterde. Die factoren samen verlagen de kans op hart- en vaataandoeningen zeer aanzienlijk.

Metformine
Kooy stelt dat de uitkomst van zijn onderzoek de toevoeging van metformine aan insuline rechtvaardigt. Hij pleit er voor om dat wereldwijd in te voeren, aldus het Hoogeveense ziekenhuis.

Publicatie
Kooy deed zijn onderzoek samen met het Universitair Medisch Centrum Maastricht. De wetenschappers publiceren hun resultaten deze week in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift The Archives of Internal Medicine.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.