Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Neuman bruikbaar bij functioneringsgesprek

Het verpleegkundig model Neuman Systems Model (NSM) kan ook een handvat bieden bij personeelszorg.
Neuman bruikbaar bij functioneringsgesprek

Dat Accolade Zorggroep uit Bosch en Duin in een lezing tijdens het Neuman Systems Model Symposium in het Amerikaanse Fort Lauderdale. 

De zorggroep treedt sinds 2006 het eigen personeel op een ‘holistischer’ wijze tegemoet. Het stelt dat NSM vooral een manier is van kijken naar mensen en daarom ook toegepast kan worden op medewerkers.

Variabelen
De zorggoep gebruikt de vijf variabelen die het NSM onderscheidt, in een vragenlijst tijdens functioneringsgesprekken. De leidinggevende vraagt bijvoorbeeld naar de ervaren cultuur binnen het team (sociaal-culturele variabele). Of naar het hebben van lichamelijke klachten (fysiologische variabele).

Helder
Deze structuur zou werkgevers en werknemers de mogelijkheid bieden om zaken als carrièreplanning en arbeidsmotivatie helder te krijgen en om makkelijker overeenstemming te bereiken.

Beschrijven
‘NSM blijkt een prima manier om dit soort zaken heel duidelijk te beschrijven en blijkt zo een basis voor personeelsmanagement. Zo kun je bijvoorbeeld de ontwikkelingsbepaalde variabele heel goed gebruiken om leeftijdbewust personeelsbeleid op te zetten’, aldus Jan de Meij, hoofd personeel, organisatie en arbeid bij de Zorggroep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.