NHG ontraadt nieuwe diabetesmedicatie

Het Nederlands Huisartsen Genootschap raadt voorlopig het gebruik van twee nieuwe diabetesmiddelen af. Het gaat om de dipeptidylpeptidase-4 (DPP-4)-remmers en glucagon-like-peptide-1 (GLP-1)-agonisten.
NHG ontraadt nieuwe diabetesmedicatie

DPP-4-remmers en de per injectie toe te dienen GLP-1-agonisten zijn nieuwe bloedglucose verlagende middelen voor de behandeling van type- 2 -diabetespatiënten. Met name omdat er geen gegevens zijn over lange termijn effecten op morbiditeit, mortaliteit en veiligheid wordt het gebruik van DPP-4-remmer en GLP-1-agonisten in de huisartsenpraktijk vooralsnog ontraden. Daarnaast is vergelijkend onderzoek met de gangbare middelen en meer onderzoek bij ouderen nodig.

Gewichtsdaling
DPP-4-remmers reguleren de bloedglucosewaarden minder effectief dan de gangbare middelen; GLP-1-agonisten zijn even effectief. Er zijn van beide groepen middelen geen resultaten bekend over het effect op micro- en macrovasculaire complicaties en mortaliteit. DPP-4-remmers laten een gewichtsdaling ten opzichte van pioglitazon en glimepiride zien en een geringe gewichtstoename vergeleken met metformine en acarbose. GLP-1-agonisten geven een duidelijke gewichtsafname.

Meer weten?
Meer informatie over de waarschuwing van het NHG staat op de site van deze organisatie.

Door: redactie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.