Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NHG ontraadt nieuwe diabetesmedicatie

Het Nederlands Huisartsen Genootschap raadt voorlopig het gebruik van twee nieuwe diabetesmiddelen af. Het gaat om de dipeptidylpeptidase-4 (DPP-4)-remmers en glucagon-like-peptide-1 (GLP-1)-agonisten.
NHG ontraadt nieuwe diabetesmedicatie

DPP-4-remmers en de per injectie toe te dienen GLP-1-agonisten zijn nieuwe bloedglucose verlagende middelen voor de behandeling van type- 2 -diabetespatiënten. Met name omdat er geen gegevens zijn over lange termijn effecten op morbiditeit, mortaliteit en veiligheid wordt het gebruik van DPP-4-remmer en GLP-1-agonisten in de huisartsenpraktijk vooralsnog ontraden. Daarnaast is vergelijkend onderzoek met de gangbare middelen en meer onderzoek bij ouderen nodig.

Gewichtsdaling
DPP-4-remmers reguleren de bloedglucosewaarden minder effectief dan de gangbare middelen; GLP-1-agonisten zijn even effectief. Er zijn van beide groepen middelen geen resultaten bekend over het effect op micro- en macrovasculaire complicaties en mortaliteit. DPP-4-remmers laten een gewichtsdaling ten opzichte van pioglitazon en glimepiride zien en een geringe gewichtstoename vergeleken met metformine en acarbose. GLP-1-agonisten geven een duidelijke gewichtsafname.

Meer weten?
Meer informatie over de waarschuwing van het NHG staat op de site van deze organisatie.

Door: redactie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.