Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Niet alle getuigen Lucia de B opnieuw gehoord

In het heropende strafproces tegen de 47-jarige Haagse verpleegkundige Lucia de B. worden niet alle door het Openbaar Ministerie (OM) gevraagde getuigen opnieuw gehoord. Dat heeft het Arnhemse gerechtshof bepaald. 
Niet alle getuigen Lucia de B opnieuw gehoord

 
De rechters vinden het op dit moment niet nodig alle gevraagde getuigen, onder wie artsen, verpleegkundigen en lijkschouwers, opnieuw te horen. Als het later wel nodig mocht zijn, kan dat volgens de rechters altijd nog worden gedaan. Zij menen dat het horen van alle deskundigen het proces alleen maar vertraagt. Wel wordt een aantal medisch deskundigen gehoord. Zij moeten onder meer antwoord geven op de vraag of een van de omgekomen baby’s een natuurlijke dood gestorven kan zijn.

Dagboekaantekeningen
Het gerechtshof vindt het ook overbodig te proberen om dagboekaantekeningen van de 47-jarige verpleegkundige boven water te krijgen. Eerdere pogingen die aantekeningen te vinden, bleven zonder succes. Daarom is het volgens het hof zinloos nog een poging te doen. In de door justitie gezochte aantekeningen zou De B. haar fascinatie voor moorden hebben beschreven. Wel wordt op verzoek van de rechters een actueel reclasseringsrapport opgesteld.

Levenslange celstraf

De B. werd in 2006, na herziening door de Hoge Raad, door het gerechtshof Amsterdam tot levenslang veroordeeld voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen tot moord, gepleegd tussen 1997 en 2001. Het hof in Den Haag veroordeelde de verpleegkundige in 2004 tot een levenslange celstraf en tbs met dwangverpleging. De Hoge Raad oordeelde dat een combinatie van een levenslange celstraf met tbs onmogelijk is, en verwees de zaak terug naar het hof in Amsterdam. Dat veroordeelde De B. in 2006 tot levenslang.

Twijfels
Nadat er twijfels rezen over de schuld van De B., werd de zaak in juni vorig jaar opnieuw verwezen naar de Hoge Raad. Een adviseur van het hoogste rechtscollege diende het verzoek in de zaak opnieuw te laten beoordelen. Uit nieuw onderzoek zou blijken dat het bewijs voor een van de moorden die De B. zou hebben gepleegd geen standhoudt. De B. zou een patiëntje hebben vergiftigd met digoxine, maar een natuurlijke dood wordt niet uitgesloten. Volgens onderzoekers was er wel digoxine in het lichaam van de baby aanwezig, maar heeft dat niet per se de dood van het kindje tot gevolg gehad.

Fundamentele fouten

De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken concludeerde in oktober bovendien dat er in de strafzaak fundamentele fouten zijn gemaakt. De Hoge Raad oordeelde daarop dat het gerechtshof Arnhem zich opnieuw over de zaak moet buigen.

Wanneer het heropende proces tegen De B. inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Elsevier.nl

Door: redactie Nursing

Ga naar het dossier Lucia de B. op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.