Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Niet doen tijdens je sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatigesprek? Dan kun je op internet oneindig veel tips vinden over de best mogelijke voorbereiding. Het helpt ook om te lezen wat je vooral niet moet doen. Volkskrant Banen zette op een rijtje hoe je van je gesprek een fiasco maakt.
Niet doen tijdens je sollicitatiegesprek

Wat je niet moet doen als je op sollicitatigesprek gaat:

1. Niets meenemen
Meestal is het niet nodig. Maar neem voor alle zekerheid ten minste mee: 2 exemplaren van je cv (misschien is je gesprekspartner hem vergeten), een eventuele portfolio, een pen en schrijfpapier of notepad. 

2. Zomaar iets uit je kledingkast trekken
Je hoeft niet altijd in 3-delig grijs te verschijnen. Maar kies je outfit wel met zorg: iets netter dan je nieuwe collega’s en iets dat bij jou past. Kies je kleding een paar dagen vantevoren. Dat scheelt stress en je hebt nog tijd voor de stomerij of het uitzoeken van accessoires.

3. Een kijkje op website van ziekenhuis of zorginstelling is voldoende
Probeer tijdens het gesprek geen dingen te vragen die je ook op internet had kunnen vinden. Als sollicitant word je geacht vooraf je huiswerk te doen. Een snelle blik op de website van het ziekenhuis is dan niet genoeg. Zoek naar doelstellingen, bedrijfscultuur en kom zo veel mogelijk te weten over de organisatie en zijn werknemers. Hoe meer je weet, hoe zelfverzekerder je bent tijdens het gesprek.

4. ‘Fashionably late’ arriveren
Als de reisplanner aangeeft dat je een half uur moet reizen is, tel er dan maar een kwartier tot half uur bij op. Want ook op die belangrijke dag van je sollicitatiegesprek kan er van alles misgaan: files, barre weersomstandigheden, iemand die je de verkeerde kant op wijst, autopech. Als je ondanks alles toch ruim op tijd arriveert, laat je zien dat je punctueel bent en kunt plannen.

5. In het wilde weg improviseren
Soms krijg je een vraag waar je even geen antwoord op weet. Dit vraagt om improvisatie, maar vertel geen onzin. Denk goed na over je antwoord. Of vraag of je er later op terug mag komen, dan kan het even bezinken. Oefen vantevoren antwoorden op de meest gestelde vragen en leer je antwoorden uit je hoofd.

6. Kruisverhoor creëren
Antwoord niet alleen met ja of nee, dan ben je net een crimineel in een kruisverhoor. Geef voorbeelden bij je antwoorden. Kies voorbeelden die laten zien wat jij het bedrijf te bieden hebt en dwaal niet af van het onderwerp.

7. Vermijden van de bedankbrief
Stuur een bedankbriefje na afloop van het sollicitatiegesprek. Dat kan per e-mail of per brief. Bedank je gesprekspartner voor zijn of haar tijd, neem eventuele onduidelijkheden weg uit het gesprek en wijs op je LinkedIn profiel met name op je aanbevelingen (recommendations).

vkbanen

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.