Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Niet elke verpleegkundige kan zelfsturend werken’

Niet iedere verpleegkundige heeft de juiste eigenschappen om in een zelfsturend team te werken. Dat stelt Astrid Vermeer, één van de auteurs van het boek Zelfsturende teams in de praktijk, in Nursing mei.
'Niet elke verpleegkundige kan zelfsturend werken'

Uit onderzoek blijkt dat zelfsturende teams economisch en sociaal beter presteren en dat werknemers zich meer betrokken voelen bij hun organisatie. Zo kreeg Buurtzorg in 2011 het predikaat ‘Beste werkgever van het jaar’,omdat de medewerkers hun bedrijf een 9 gaven voor ‘betrokkenheid’ en ‘algemene tevredenheid.’ Ook cliënten zijn meer tevreden dan bij reguliere thuiszorginstellingen, bleek uit onderzoek van het NIVEL.

Teamtaken
‘In een zelfsturend team liggen alle taken binnen het team. Dat betekent dus een grote variatie aan werkzaamheden,’ aldus Astrid Vermeer in het artikel over zelfsturende teams in Nursing mei. ‘Ook werkzaamheden waar misschien nog geen vaardigheden voor ontwikkeld zijn. Het uitvoeren van teamtaken kan een grote uitdaging betekenen.’

Water bij de wijn
Toch is niet elke verpleegkundige geschikt om zelfsturend te werken, stelt Vermeer. ‘Je hebt bepaalde eigenschappen nodig. Inlevingsbereidheid bijvoorbeeld. Pas als iedereen water bij de wijn doet en rekening houdt met de belangen en wensen van collega’s, zullen de besluiten in een plezierige sfeer worden genomen.’

Kritiek
Ook moet je als verpleegkundige in een zelfsturend team goed met kritiek kunnen omgaan. Vermeer: ‘Je moet tegen een stootje kunnen. Er is geen leidinggevende die bemiddelt of dingen oplost, dat moet je zelf doen. Daar hoort bij dat je elkaar soms aanspreekt, ook op de minder leuke dingen.’

De baas spelen
Verpleegkundigen die volgens haar niet geschikt zijn om te werken in een zelfsturend team, zijn mensen die graag de baas spelen en alles naar zich toe willen trekken. Of verpleegkundigen die alles dicht willen timmeren met regels die voor iedereen moeten gelden.

Het boek Zelfsturende teams in de praktijk van Astrid Vermeer en Ben Wenting bevat allerhande tips en aandachtskaarten die de teamleden kunnen gebruiken tijdens zelfsturende taken. Bestel het boek via elseviergezondheidszorg.nl.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

4 REACTIES

 1. Tja..heel bekend zin de verschillen tussen lijnorganisatie en professionele organisatie.
  De verschillen in arbeidsethos en kijk op werknemerschap.
  de lijnorganisatie is prototypisch in het leger en in de bureaucratie..Het werkt laagsgewijs en van beneden naar boven en van boven naar beneden.Veel regels,protocollen,formulieren en verdeeldeverantwoordelijkheden en volmachten.Bazen en bovenbazen..god zit in Zeist of Brussel
  Bij deprofessionele organisaties zijn de functies ondergebracht bij de afzonderlijke profesiionals die naar bevind van zaken handelen op hun gebied.
  Dat wil nog wel eens tijdelijk uitmonden in situationeel leiderschap als een betrokken professional op bepaald terrein de meest deskundige in de groep.Dat leiderschap ontstaat vrij spontaan..de zaken organiseren zich ad hoc over een kwestie waar de ene de meeste kennis en ervaring mee heeft en dat wordt gerespecteerd door de anderen.
  Ja, en dan de kijk van bazen op werknemerschap.
  Zit je werknemers niet achter de vodden, zonder controle gaan ze luiwammesen..
  Dara tegenover staat de opvatting dat werknemers automatisch wat gaan doen(hopelijk in de lijn van de verwachtingen) en dat ze niet op hun krent gaan zitten niksen..Soms komen daar heel creatieve ideeen uit voort.Mensen doen niet allen hun werk volgens het boekje maar gaan ook nadenken over wat ze aan het doen zijn en waarom..Het resultaat daarvan kan erg tegen de zin van bazen zijn.
  Die worden bijv. even verzocht zich te verantwoorden..:)
  Zelfsturend zit dan ook in de sfeer van professionele organisaties (met grenzen aan het handelen naar bevind van zaken) en tijdelijk/situationeel leiderschap
  Het grote voordeel in zelfsturende organisaties zit in de gelijkheid van deelnemers, het gevoel van “being in control”over datgene wat je doet, meer persoonlijke vrijheid voor creativiteit zelfevaluatie met bereidheid verantwoording af te leggen voor eigen handelen.
  Bijkomend is dat er ook gemakkelijker gehoor is te vinden bij collega’s
  Eigenlijk zou je van verpleegkundigen mogen verwachten dat allen zelfsturend kunnen funktioneren, zeker na een heldere inwerkperiode

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben werkzaam bij Buurtzorg en ben erg enthousiast over zelfsturing. Het moet inderdaad bij je passen, de verantwoordelijkheid kunnen dragen en durven nemen. Zo is het werk als verpleegkundige een veelzijdig en all-round beroep. Collega’s die aansturing nodig zijn vallen af en komen beter tot hun recht in een organisatie met een leidinggevende.

 4. Ik ben operatie-assistent en ik heb een aantal collega’s die tijdens het omlopen bij lange operaties het hele internet afstropen en alle nieuws en roddelsites gezien hebben, maar de dag erna wel zeggen dat ze geen tijd krijgen om de werkoverleg notulen uit te werken. Deze mensen zijn echt ongeschikt voor een zelfsturend team, en zulke mensen lopen er helaas voldoende rond in de zorg…

 5. Ik werk in een zelfsturend team en vind het heerlijk! Ik ga met veel plezier naar mijn werk. Ik pak graag dingen op en zie alle taken die naast het zorgen voor mensen komen als leuk en afwisselend. Maar of ik nou aan die eigenschappen voldoe..ik weet het nog niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.