Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nieuw apparaat zorgt voor beademing door canule

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een apparaat ontwikkeld om een patiënt te kunnen beademen door een kleine canule, vergelijkbaar met een dun rietje. Deze canule kan gebruikt worden in noodgevallen of als er sprake is van een obstructie van de luchtweg.
Nieuw apparaat zorgt voor beademing door canule

Met het apparaat, de Ventrain, wordt via een prikje in de hals een canule in de luchtpijp gebracht. Hiermee wordt de zuurstof naar binnen geblazen en wordt de uitademing door zuigen gesteund. ‘In feite omzeil je een stukje van de luchtweg. Dat kan nodig zijn als de mond door welke oorzaak dan ook niet open kan, of als er een tumor of zwelling in de keel zit, of bij trauma-slachtoffers’, verklaart anesthesioloog en onderzoeker Dietmar Enk. Hij is al enkele jaren bezig met het ontwikkelen van deze beademingstechniek.

Alternatieve beademingsmethode
De Ventrain zal in eerste instantie dienst doen als beademingsmethode bij noodgevallen en kan bijvoorbeeld door een ambulanceverpleegkundige gebruikt worden. Volgens onderzoeker Pieter Borg heeft het apparaat echt toegevoegde waarde voor de klinische praktijk. ‘Als gevolg van gebrek aan alternatieven op het gebied van beademing bij obstructie van de luchtweg gaan er nu nog steeds mensen dood. Die mensen kunnen met de Ventrain gered worden.’

Het apparaat is sinds kort CE-gecertificeerd en mag dus verkocht worden.

Maastricht UMC+
Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.