Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw onderzoek: geen verband borstkanker en nachtdienst

Volgens nieuw onderzoek hebben vrouwen die veel nachtdiensten werken geen verhoogd risico op borstkanker. Ook lopen verpleegkundigen niet meer risico ten opzichte van vrouwen in andere beroepen.
Nieuw onderzoek: geen verband borstkanker en nachtdienst
Foto: sxc.hu

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een publicatie in European Journal of Epidemiology. Op basis van gegevens uit jaarlijks arbeidsonderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de periode 1996-2009 ontstond een onderzoeksgroep van 285.723 vrouwen. 2531 vrouwen uit deze groep werden binnen zeven jaar opgenomen met een mammacarcinoom.

De onderzoekers vonden geen significant risicoverschillen tussen vrouwen die nachtdiensten draaien en vrouwen die op reguliere tijden werken. Zowel incidentele als regelmatige nachtdiensten werden niet geassocieerd met het risico op borstkanker. De risico’s namen ook niet toe naarmate er meerdere jaren in nachtdiensten werd gewerkt. Er werd ook geen verschil in risico gevonden tussen verpleegkundigen en vrouwen uit andere beroepen.

Nightingale Studie

Eind 2011 vulden 59.947 verpleegkundigen vragen over hun nachtwerk in, 23.439 van hen doneerden ook afgeknipte teennagels voor genetische analyses. Hoe gaat het nu met de Nightingale Studie?

Mogelijk kankerverwekkend

Sinds 2007 bestempelt het International Agency for Research on Cancer (IARC, onderdeel van de wereldgezondheidsorganisatie WHO) werken in de nacht als mogelijk kankerverwekkend. De organisatie baseert het advies vooral op resultaten van verschillende dierstudies, die laten zien dat een verstoring van het dag-nachtritme bij dieren kan leiden tot een verhoogde kans op tumorgroei.

Recept voor de nachtdienst

Het is belangrijk om tijdens je nachtdienst de driemaaltijdenstructuur van overdag aan te houden. Hoe doe je dat? Bekijk dit voorbeeldrecept.

Wel of geen verband?

Al jaren is een discussie gaande over de kwaliteit van de evidence voor het bestaan van een causaal verband, veel onderzoeken kennen methodologische beperkingen. In een recente meta-analyse bestuderen Scandinavische onderzoekers 16 epidemiologische studies naar het verband tussen ’s nachts werken en de kans op borstkanker. Zij concluderen dat er door verschillen in studieopzet onvoldoende bewijs is voor een causaal verband tussen nachtdienst en borstkanker, maar dat om dezelfde reden dat verband ook niet uitgesloten kan worden.


Lees ook het interview met klinisch arbeidsgeneeskundige Teake Pal:
‘Ik denk dat we rekening moeten houden met een oorzakelijk verband. Dit lijkt zich vooral af te tekenen naarmate men een groter aantal jaren (meer dan 15 jaar) nachtdiensten draait.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.