Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuw project voor wijkverpleegkundigen

De Kenniskring Transities in Zorg gaat de komende twee jaar nieuwe vormen van thuiszorg ontwikkelen met als spil de wijkverpleegkundige. Dat doet zij samen met het Van Kleef Instituut, zorgorganisaties Careyn, Activite en De Zellingen, de lectoraten Chronisch Zieken van de Hogeschool Leiden en Logistics van de Hogeschool Rotterdam.

De thuiszorg is op dit moment volop in het nieuws. De taken van wijkverpleegkundigen beperken zich steeds meer tot het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Cliënten krijgen veel verschillende zorgverleners over de vloer, ieder voor een eigen opgedeelde taak.

Verandering
Doordat ieder zich in minuten moet verantwoorden is er weinig tijd meer voor psychosociale begeleiding. Wijkverpleegkundigen voelen zich steeds meer vervreemd van hun vak. Daar wil dit project verandering in brengen, meldt het persbericht. ‘Wij gaan kleine verbeterteams vormen die zelf hun doelen gaan stellen en met steun van de projectgroep aan verandering gaan werken. De thema’s kunnen zijn: geïntegreerde zorg, wijkgerichte zorg, nauwe samenwerking met huisartsen en gezondheidscentra en kleinschaliger werken. Studenten werken onder leiding van docenten mee aan het in kaart brengen van de huidige en gewenste situatie en het monitoren van veranderingen. In businesscases gaan wij de kosten tegen de baten afzetten.’

Praktijk en onderwijs
Kennis van de lectoraten vloeit naar de praktijk in werkconferenties waar ook praktijkervaringen worden gedeeld. Dit alles moet leiden tot een andere werkwijze in de praktijk waar de wijkverpleegkundige meer tot haar recht komt, en tot aanbevelingen voor het curriculum zodat de wijkverpleegkundige goed toegerust wordt voor haar nieuwe taak en tot aanpassing van het curriculum van de opleiding verpleegkunde. Dit project wordt gesubsidieerd door RAAK-Publiek.

Kenniskring Transities in Zorg
Door: redactie Nursing

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.