Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe app: omgaan met levensvragen

Hogeschool Viaa heeft een app ontwikkeld die kan helpen bij gesprekken over levensvragen van je cliënt.
levensvragen.jpg
Veel verzorgenden signaleren wel dat er behoefte aan een gesprek is

Doe ik er nog wel toe? Heb ik wel goed geleefd? Hoe kom ik de dagen door, nu mijn toekomst in het verleden ligt? Het zijn voorbeelden van levensvragen waar ouderen mee kunnen zitten. Het lectoraat Zorg en Zingeving van Hogeschool Viaa ontwikkelde daarom een app die kan helpen bij gesprekken over levensvragen van ouderen. De app maakt verzorgenden bewust van levensvragen en helpt hen hiermee om te gaan. Verzorgenden signaleren volgens de hogeschool wel dat er behoefte is aan een gesprek, maar hebben vaak het gevoel dat hier onvoldoende tijd voor is. De app biedt praktische tools om tóch het gesprek aan te gaan.

Hoe open je een gesprek over levensvragen? Klik hier voor tips >>

De app bestaat uit onder andere theorie en opdrachten. De theorie staat een verpleegkundige methodiek en zingevende gespreksvoering, reflectiemethoden en de invloed van de werkomgeving en de maatschappij op het omgaan van levensvragen. Met de korte opdrachten kun je direct in de praktijk aan de slag. Verzorgenden kunnen app individueel gebruiken, maar ook met hun team. Ook kun je de app als docent inzetten als onderdeel van het onderwijsprogramma. De docent neemt dan de rol van leerbegeleider op zich. Er is een aparte docentenhand leiding beschikbaar.

Accreditatiepunten

De webapp is ontwikkeld door het lectoraat Zorg en Zingeving van Hogeschool Viaa in samenwerking met het Experti senetwerk Levensvragen bij Ouderen. De webapp wordt geregistreerd in het kwaliteitsregister van V&VN. Voor het gebruik van deze applicatie kunnen dan 5 accreditatiepunten worden verstrekt voor het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden van de V&VN.

Meer informatie en bestellen

Voor de applicatie worden groepslicenties verstrekt voor een groep van minimaal 5 personen of een veelvoud daarvan. De kosten voor vijf licenties zijn 95 euro. Als er tien licenties worden besteld, komt er een elfde licentie gratis bij. De app kan besteld worden door te mailen naar applevensvragen@viaa.nl.

Tijdschrift voor Verzorgenden is hét vakblad voor verzorgenden in de vvt. Het staat vol achtergrondinformatie en praktische tips, die direct toepasbaar zijn op de werkvloer. 
Klik hier voor een abonnement >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.