Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe bewindspersonen VWS

Edith Schippers, voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD, is benoemd tot minister van Volksgezondheid Welzijn en sport in het kabinet-Rutte. Specialist Ouderengeneeskunde Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA) is benoemd tot staatssecretaris van VWS.
bewindspersonen_VWS

Edith Schippers (1964; links op de foto) studeerde Politicologie. Na verschillende functies binnen de VVD en bij VNO-NCW, werd zij in 2003 VVD lid van de Tweede Kamer. Ze was woordvoerster voor volksgezondheid en ontwikkelingssamenwerking en vanaf maart 2006 tevens vicefractievoorzitter. Ze is mede-auteur van de VVD-nota over de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg (‘Dichtbij betere zorg’, 2008).

 

Doorgeschoten fusiedrift 

‘Het allerbelangrijkste vind ik dat de basiszorg dichter bij de mensen in de buurt komt. Daarnaast wil ik een einde maken aan de doorgeschoten fusiedrift waardoor instellingen steeds groter worden, de bewoners en verzorgers elkaar steeds slechter kennen en de keuzevrijheid voor patiënten afneemt’, aldus Edith Schippers in haar verklaring bij haar aantreden als minister.

 

Ouderengeneeskunde

Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (1953) werkt vanaf 1981 als verpleeghuisarts, tegenwoordig specialist ouderengeneeskunde, in verpleeghuizen in de Zaanstreek, als hoofd medische dienst bij Zorgbalans in Haarlem en sinds 2009 bij Stichting Amstelring. Daarnaast was ze docent en programmaontwikkelaar aan de opleiding verpleeghuisgeneeskunde bij het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2003 richtte ze een bureau op voor advies, coachen en management in de zorg(MVVZcoaching). Ze bekleedt een bestuursfunctie bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en is betrokken bij Soroptimist International, een non gouvernementele organisatie die werkt binnen het kader van de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties in een wereldwijd vrouwennetwerk.

 

Ouderenzorg in de wijk

In haar verklaring zegt Veldhuijzen van Zanten-Hyllner dat ze staat voor Ouderenzorg in de wijk, het ondersteunen van zorgmedewerkers bij het streven naar vraaggerichte zorg, die tegelijkertijd zo efficiënt mogelijk gegeven moet worden en effectieve jeugdzorg.

 

Overigens heeft het kabinet-Rutte een voormalig verpleegkundige in zijn gelederen: Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, rondde in 1981 de opleiding Verpleegkunde-a af en werkte tot 1990 in de zorg, voordat ze overstapte naar de politiek.

 

Bron: Rijksoverheid
Auteur: redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.