Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cao: loonsverhoging voor ggz verpleegkundige

GGZ Nederland en de vakbonden hebben in een nieuwe cao afgesproken om tijdelijke contracten om te zetten in vaste contracten als het om structureel werk gaat. Werknemers krijgen een loonsverhoging van 3,5 procent.
Nieuwe cao: loonsverhoging voor ggz verpleegkundige

FNV Zorg & Welzijn heeft samen met de andere zorgbonden CNV Zorg & Welzijn, Nu’91 en FBZ en werkgever GGZ Nederland een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao ggz. Deze cao, waar 89.000 werknemers onder vallen, is al ruim twee jaar geleden verlopen. De FNV is blij dat er een resultaat ligt waarmee werknemers gewaardeerd worden. Er is in totaal een structurele loonstijging van 3.5% afgesproken, 0.8% aan éénmalige uitkeringen en vanaf 1 juli wordt ook onregelmatigheidstoeslag over vakantie uitbetaald. Tijdelijke banen en 0-urencontracten worden omgezet in vaste banen.

Bezuinigingen ggz

Anja Dijkman, bestuurder FNV Zorg & Welzijn is tevreden met het resultaat: ‘Het heeft heel wat voeten in aarde gehad om tot een akkoord te komen. De werkgever kwam heel lang alleen maar met verslechteringsvoorstellen ten opzichte van de laatste cao. De sector staat onder druk door de bezuinigingen en daarmee ook de werkgelegenheid. Het is goed dat we nu eindelijk afspraken hebben kunnen maken, waaruit waardering voor de medewerkers blijkt. Ook wordt de wachtgeldregeling omgezet in een activeringsregeling die van-werk-naar-werk als uitgangspunt heeft, waardoor medewerkers meer zekerheid op werk houden.’

Loonstijging

In het akkoord zijn diverse afspraken gemaakt over koopkrachtverbetering voor alle ggz-medewerkers:

  • Een structurele loonstijging van 1,75% per 1 juli 2015 en van 1,25% per 1 juli 2016
  • Een verhoging van de eindejaarsuitkering van 0,5% per 1 december 2016
  • Een eenmalige uitkering van 0,5% per 1 december 2015 en 0,3% eenmalig per 1 december 2016

Voor medewerkers die onregelmatigheidstoeslag (ORT) ontvangen, geldt de regeling dat vanaf 1 juli 2015 de ORT ook tijdens vakantie van toepassing is. Afhankelijk van de gemiddelde ORT, kan dit oplopen tot een verbetering van 1 tot 1,5%.

Echte banen en werkzekerheid

Dijkman van FNV: ‘In deze onzekere arbeidsmarkt is het voor werknemers belangrijk om goede afspraken te maken over werkzekerheid. Tijdelijke contracten en 0-urencontracten worden omgezet in vaste contracten, we hebben 250 garantiebanen gerealiseerd en goede afspraken over scholing gemaakt. In een sector die volop in beweging is, is het goed om jezelf mee te blijven ontwikkelen. Zo blijft de kwaliteit van de zorg gewaarborgd en blijven medewerkers aantrekkelijk op de arbeidsmarkt.’ De nieuwe cao gaat in per 1 juli 2015 en loopt tot 1 maart 2017. Het onderhandelingsresultaat wordt binnenkort voorgelegd aan de leden van de vakbonden voor instemming.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.