Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nieuwe chemokuur met weinig bijwerkingen

Voor sommige kankerpatiënten is een heel nieuw type medicijn op komst dat de kankergroei in elk geval tijdelijk stopt, zonder de akelige bijwerkingen die andere chemotherapieën meestal hebben.

Het medicijn olaparib werkt volgens een nieuw mechanisme, waarbij een kankercel door breuken in het erfelijk materiaal (DNA-moleculen) doodgaat. Olaparib werkt alleen bij mensen waarvan de kankercellen mutaties in de zogeheten BRCA1- of BRCA2-genen hebben. Dat is zo bij minstens 5 procent van de vrouwen met borst-en eierstokkanker, bij wie kanker vaak in de familie voor. Ook mannen kunnen kanker met BRCA-mutaties hebben.

Gespecialiseerd
Bij een eerste experiment in 60 mensen stopte de kankergroei minstens vier maanden bij ruim de helft van de patiënten. Ongeveer 30 patiënten kregen hun behandeling in het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, de andere helft in een gespecialiseerd Brits ziekenhuis voor kankerpatiënten.

Verlenging
Het verslag van dit zogeheten fase-I-experiment is gisteren online gezet door het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal Of Medicine. Twee vervolgonderzoeken, eind mei gepresenteerd op een congres in de VS, hadden dezelfde goede uitkomst. Het is nog niet te zeggen hoe lang het medicijn het leven verlengt.

Mild
Het zijn bijzondere resultaten, schrijft een commentator in de The New England Journal of Medicine, omdat de bijwerkingen heel mild zijn voor chemotherapie met zo’n effect. Dit tijdschrift publiceert zelden resultaten van dit soort eerste experimenten bij mensen.

NRC
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.