Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe hoogleraar Innovatie Van Organisatie En Bestuur Van Langdurende Integrale Zorg

Mirella Minkman is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatie Van Organisatie En Bestuur Van Langdurende Integrale Zorg.
Mirella Minkman formeel.jpg

De leerstoel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen TIAS en Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg. De leerstoel is ingesteld door Vilans en wordt gevestigd binnen het GovernanceLAB: een open platform waarin wetenschappers van TIAS samenwerken met de praktijk aan onderzoek, de ontwikkeling van kennis en aan de toepassing daarvan op het gebied van governance.

Langdurende zorg
TIAS School for Business and Society wil met de leerstoel inspelen op maatschappelijke vragen die ontstaan door ontwikkelingen in de langdurende zorg. Structurele aandacht en specifieke expertise op het gebied van organisatie en bestuur in deze sector vragen om kennisontwikkeling met een wetenschappelijke basis, zo meent de business school. TIAS en Vilans gaan daarom samen op zoek naar innovatieve en pragmatische antwoorden die impact leveren voor organisaties, business en de samenleving nu en in de toekomst. De leerstoel slaat een brug tussen wetenschappelijke theorievorming, empirisch onderzoek, onderwijs, innovatie en de praktijk.

Belang cliënt voorop stellen
Minkman: ‘De zorg zelf en onze visie op zorg zijn enorm in beweging. Om die verandering toekomstbestendig vorm te geven moet ook de governance van zorg anders worden ingericht. Een opgave die om innovatie vraagt, want we hebben nu eenmaal een bestaand stelsel van rollen, relaties, bestuursorganen en zorgaanbieders en dat stelsel met de onderliggende uitgangspunten zijn moeilijk te doorbreken. Zij handelen op basis van de vereisten en regelgeving van vandaag, die op de werkelijkheid van gisteren is geënt. De uitdaging is om huidige verandering zo vorm te geven dat we, ook in de governance, inspelen op de werkelijkheid van de cliënt of – beter – de burger in de toekomst. Er moet een omslag komen waarin iedereen, van gemeente tot zorgprofessionals, het belang van de cliënt voorop durft te stellen.’ Minkman zal haar functie als bijzonder hoogleraar combineren met haar werk als programmaleider Innovatie en Onderzoek bij Vilans.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.